Mirė koronavirusu sirgęs profesorius P. Baltrėnas | Diena.lt

MIRĖ KORONAVIRUSU SIRGĘS PROFESORIUS P. BALTRĖNAS

  • 5

Sausio 14 d., eidamas 81-uosius metus, mirė profesorius, habilituotas daktaras Pranas Baltrėnas.

Portalas 15min.lt praneša, kad profesorius mirė po sunkios kovos su COVID-19.

„Neeiliniai profesoriaus gebėjimai prisidėjo prie Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VILNIUS TECH) garsinimo ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje“, – praneša universitetas.

P. Baltrėnas sukūrė Aplinkos apsaugos katedrą, tapo jos vedėju. Katedra tapo pagrindine Aplinkos inžinerijos fakultete. Šis fakultetas buvo įkurtas metais anksčiau, nei Lietuvoje įkurtas Aplinkos apsaugos departamentas.

Profesorius parengė daug mokslo daktarų, įkūrė ir Aplinkos apsaugos mokslo institutą, kuriam vadovavo. VILNIUS TECH leidžiamas profesoriaus P. Baltrėno įkurtas, tarptautinį pripažinimą turintis mokslo žurnalas „Journal of Environmental Engineering and Landscape Management“.

P. Baltrėnas yra 20 monografijų lietuvių, rusų, vokiečių, anglų kalbomis, 4 mokslinių knygų, daugiau kaip 430 mokslinių publikacijų, per 100 aplinkosauginių išradimų, 25 mokomųjų priemonių, 3 vadovėlių, daugiau nei 100 publikacijų užsienio žurnaluose autorius ir bendraautorius. Jis apdovanotas penktojo laipsnio Gedimino ordinu, išrinktas kelių užsienio akademijų nariu, yra Sankt Peterburgo miškų akademijos garbės daktaras.

Taip pat – Lietuvos mokslo žurnalo vyriausiasis redaktorius, daugelio užsienio žurnalų redakcinių kolegijų narys, Lietuvos standartizacijos departamento 36-ojo technikos komiteto LST TK 36 „Aplinkos apsauga“ pirmininkas, Mokslininkų sąjungos tarybos narys ir „Lietuvai pagražinti“ draugijos valdybos narys. Profesorius daugiau kaip 25 m. vadovavo Vilniaus miesto savivaldybės tarybos visuomeninei Aplinkos apsaugos komisijai, dėjo daug pastangų, kad Vilniaus miestas taptų gražesnis, jame būtų jaukiau gyventi, dirbti, ilsėtis, o svečiams – malonu pasisvečiuoti.

Profesorius už nuopelnus Vilniaus miestui apdovanotas Šv. Kristoforo statulėle ir medaliu „Už nuopelnus Vilniui ir Tautai“, įvairių ministerijų ir žinybų garbės ženklais, garbės raštais. Daug kartų profesorių P. Baltrėną įvairiomis progomis pagerbė ir VILNIUS TECH vadovai.

„Plačią, kryptingą ir produktyvią profesoriaus P. Baltrėno veiklą aplinkos apsaugos srityje lėmė jo įžvalga, gebėjimas identifikuoti aktualijas, pasirinkti tinkamą strategiją, tinkamai planuoti, numatyti metodus ir būdus numatytiems darbams įvykdyti, suburti darnią mokslininkų ir tyrėjų grupę. Viena svarbių profesoriaus būdo savybių – tvirtas, bekompromisis tikslo siekimas. Universitetui pasisekė savo gretose turėti iškilų išradėją, mokslininką. Jis niekada nebuvo abejingas stebėtojas. Profesorius visada buvo aktyvus aplinkos apsaugos srities specialistas, iniciatyvus ir labai produktyvus visų universiteto procesų dalyvis. Taip pat – Sibiro užgrūdintas, ištvermės ir entuziazmo pavyzdys jaunesniems universiteto kolegoms. Jis demonstravo didelę aistrą mokslui ir meilę gyvenimui. Jo pavyzdys paneigė visuomenėje formuojamus stereotipus apie amžiaus ribas. Šviesus akademiko P. Baltrėno atminimas amžinai išliks mūsų širdyse. Nuoširdžiai užjaučiame velionio šeimą ir artimuosius“, – praneša universitetas.

Seimo pirmininkė reiškia užuojautą

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen Seimo ir savo vardu reiškia nuoširdžią užuojautą aplinkosaugininko, Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino kavalieriaus P. Baltrėno artimiesiems.

„Profesoriaus P. Baltrėno darbai paliks didelį indelį į Vilniaus apylinkių ir visos Lietuvos aplinkosaugą. Jo rankomis sukurto mokslinio centro absolventai šiandien užtikrina tvarią ir savo išteklius tausojančią Lietuvos aplinkos apsaugą. Tokiu būdu profesoriaus P. Baltrėno misija yra ir bus tęsiama. Reiškiu nuoširdžią užuojautą velionio artimiesiems“, – sako Lietuvos parlamento vadovė.

Sunkią netekties akimirką Seimo pirmininkė P. Baltrėno artimiesiems ir kolegoms linki stiprybės.

GALERIJA

  • Mirė koronavirusu sirgęs profesorius P. Baltrėnas
A. Ufarto / Fotobanko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Nikodemas

Tai man gerai pažįstamas žmogus,dirbęs Nemuno laivininkystės Techniniame ruože linijinio mechaniko pareigose.Dargi pačiai nepriklausomybei skelbti Pranas buvo geresnis kadras už Landsbergį.

Angelė

Nuoširdi užuojauta šeimai!

DAR

Čia lyg ir neminima,kad velionis dirbo Nemuno laivininkystės įmonėje, dėstė KPI (dabar KTU),tik vėliau perėjo į VGTU.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS