Kunigui siunčia ranka rašytus laiškus: atvirauja ir apie santykius su meilužiais | Diena.lt

KUNIGUI SIUNČIA RANKA RAŠYTUS LAIŠKUS: ATVIRAUJA IR APIE SANTYKIUS SU MEILUŽIAIS

  • 4

Ar pamenate, kada paskutinį kartą laišką rašėte ranka ir kam nors siuntėte? Tokią užduotį tikintiesiems sugalvojo Alytaus parapijos klebonas, prašydamas jam atsiųsti tik savo ranka rašytą laišką, jeigu norite pasikalbėti, bet negalite ar nedrįstate ateiti į bažnyčią. Susidomėjimas toks, kad laiškus siunčia žmonės iš visos Lietuvos ir net užsienio.

Alytaus Šv. Kazimiero parapijos klebonas Rytis Baltrušaitis skaitė gautus laiškus. Vienas – iš Naujosios Akmenės, kitas – iš Kalvarijos. Laiškai plaukia iš visur, kai žmonės sužinojo apie kitokį pasikalbėjimo būdą nei tik išpažintis. Tokia idėja kilo per COVID-19 pandemiją. 

„Pradėjo ateiti nemažai signalų, kad žmonės išgyvena daug sunkumų, vienumos, baimės, įtampos santykiuose. Pamaniau, kad turiu laiko, tad kodėl nepakvietus žmonių pasidalinti savo sunkumais“, – pasakojo R. Baltrušaitis. 

Klebonas laiškų gauna kasdien. Juos ne tik skaito, bet ir per mėnesį atrašo. 

„Kai kurie žmonės nori tęstinių laiškų, nes jų problemos tokios didelės, kad laukia atsakymo iš manęs, tada vėl pasidalina mintimis, atsako į mano klausimus“, – teigė klebonas. 

Bet kokio laiško klebonui išsiųsti nepavyks. Laiškas turi būti tikras, rašytas paties žmogaus ranka. 

„Laiškas turi būti parašytas jo paties ranka, kad tai būtų natūralu. Turi būti raštas, rašymo braižas, minčių dėliojimas. Niekas neparinks žodžio taip, kaip, pavyzdžiui, programėlės telefone“, – kalbėjo R. Baltrušaitis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Vienintelė išimtis laiškui, jeigu žmogus dėl sveikatos negali pats rašyti. Tada laišką gali padiktuoti tam, kuris parašys kompiuteriu, bet vis tiek atsiųs tikrą laišką. Paprašius žmonių siųsti laiškus, atsivėrė Pandoros skrynia. Klebonas sakė tik tada supratęs, kiek daug vienišų žmonių, neturinčių su kuo pasikalbėti, bet turinčių problemų. Žmonės rašo įvairiausiomis temomis. 

„Rašo apie vienatvės jausmą arba tai, kad jo nesupranta aplinka, šeima, draugai. Jam reikia atskiro asmens, kuriam galėtų širdį išlieti. Žmogaus poreikis yra didžiulis. Gaunu laiškų apie santykius su vyru ar žmona, netekties temomis, apie moraliai netvarkingus santykius, tarkim, ištekėjusi moteris turi vyrą, du vaikus ir dar meilužį. Klausia, kaip išsivaduoti. Ką daryti“, – atviravo klebonas. 

Gaunu laiškų apie santykius su vyru ar žmona, netekties temomis, apie moraliai netvarkingus santykius, tarkim, ištekėjusi moteris turi vyrą, du vaikus ir dar meilužį.

Dvasininkas sakė, ką darytų, jeigu gautų laišką, kalbantį apie nusikaltimą.  

„Kontaktuočiau su juo, žiūrėčiau, ar stabili psichika, nes paprastai tai nėra daroma šiaip sau“, – sakė R. Baltrušaitis.

Italijoje su kunigais galima susirašinėti kompiuteriu, Lietuvoje kitokiais laiškais, tačiau toks bendravimas neprilyginamas išpažinčiai. 

„Šito nėra ir nebus. Sakramentiškai tai neįmanoma. Bažnyčia į žmogų žiūri konkrečiai, tai realybė, be kūno neįmanoma jos turėti“, – teigė diakonas Darius Chmieliauskas. 

Vieniems žmonės susirašinėjimas su klebonu atrodo svarbus, kiti sako, kad geriau eitų pasikalbėti į bažnyčią. Pastaruoju metu bažnyčia skatina aktyvesnį bendravimą su tikinčiaisiais. Popiežius paprašė kunigų budėti, kad žmonės galėtų atlikti išpažintį bet kuriuo metu.  

„Popiežius prašė kunigų vykdyti 24 valandų akciją viešpačiui. Viskas vyksta šiomis dienomis bei penktadienį prieš Velykas. Popiežius prašo didesniame mieste priskirti bent vieną bažnyčią, kurioje žmonės galėtų visą parą rasti kunigą išpažinčiai“, – aiškino D. Chmieliauskas. 

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Real story

Ne šventi joe, o tik tokius vaidina. Visi varo į pirteles, spa, kur jiem bybius nutampo kekšės

taip

ir turetu taip but o ne sleptis ir mukint davatkas tai ? is kur vatikans turi tiek pediku paskaiciavus nuo viduramziu kai kitos religijos gyvena o pydai tai sadistai su inkvizicija indulgencijom ir kapelionais ar nesako kad tai prievartos forma p=0

cia

geriau nei kokie psichologai,su kunigeliu galima viska aptarti
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS