Pateikė ilgalaikę orų prognozę: ko tikėtis balandį? | Diena.lt

PATEIKĖ ILGALAIKĘ ORŲ PROGNOZĘ: KO TIKĖTIS BALANDĮ?

  • 0

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba pateikė ilgalaikę orų prognozę balandžio mėnesiui.

„Remiantis naujausiais ECMWF modelio skaičiavimais, prognozuojama, kad balandis (standartinė klimato norma: SKN: +7,2 laipsnio ir 37 mm) bus iki 1,5–2,0 laipsniais šiltesnis, o mėnesio kritulių kiekis apie 15–20 proc. didesnis nei norma“, – feisbuke antradienį paskelbė tarnyba.

Panašius skaičiavimų rezultatus pateikia kitas (CFSv2) ilgalaikių prognozių modelis. Balandžio mėnesį, skaičiuojama, turėtų būti maždaug 2–3 laipsniais šiltesnis, o kritulių kiekis – net iki 40–60 proc. didesnis nei norma.

Apibendrinus, ketvirtasis šių metų mėnuo turėtų būti šiltesnis ir drėgnesnis už daugiametę normą.

Žemėlapiuose: ECMWF modelio oro temperatūros (viršuje) ir kritulių kiekio (apačioje) anomalijų prognozės artimiausioms savaitėms.

„Žvelgiant į pastaruosius keletą metų, 2018–2019 metų balandžiai buvo labai šilti, 2020 metų – artimas normai, 2021–2022 metais – vėsūs, o 2023 metais pasitaikė truputį šiltesnis už normą balandis. Pagal kritulių kiekį pastaruosius keletą metų balandžiai dažniau būna sausesni už normą (vidutiniškai tai yra sausiausias metų mėnuo). Tokie jie buvo 2019, 2020 ir 2023 metais, artimas normai – 2021 metais, o drėgnesni – 2018 ir 2022 metais“, – skelbė tarnyba.

Specialistai atkreipė dėmesį, kad tai yra eksperimentinės prognozės, jų patikimumas nėra labai aukštas. Svarbūs sprendimai, remiantis jomis, neturėtų būti priimami. „Pateikta ilgalaikė prognozė nereiškia, kad visai nepasitaikys labai šaltų ir/ar sausų dienų“, – skelbė tarnyba.

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS