Prabilo apie siaubą per šventes: girti suaugusieji paverčia vaikus savo įkaitais | Diena.lt

PRABILO APIE SIAUBĄ PER ŠVENTES: GIRTI SUAUGUSIEJI PAVERČIA VAIKUS SAVO ĮKAITAIS

  • 6

Nors svaiginimasis alkoholiu tampa senamadišku, į Marijampolės ligoninę, apsinuodiję būtent alkoholiu, atvežti keturi vaikai, jauniausiajam –13-ka. Vienas nuo alkoholio apsvaigęs paauglys vos mirtinai nesušalo. Plačiau – LNK reportaže.

Dovanos – ne vienintelis po Kalėdų likęs prisiminimas. Per daug atsipalaidavę pagirias jaus dar ilgai.

„Praėjusiais metais sulaukėme 150 pranešimų dėl galimų vaiko teisių pažeidimų. Šiemet sulaukėme daugiau nei 390 pranešimų“, – sakė Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė Ilma Skuodienė.

Į saugią aplinką tarnyboms perkelti prireikė daugiau nei 100 vaikų. Tam pirmiausiai ieškota senelių ar kitų blaivių giminaičių.

„Didžiajai vaikų daliai užtikrinama saugi aplinka, nes tėvai tuo metu negali pasirūpinti dėl girtumo ar kitokio apsvaigimo“, – teigė I. Skuodienė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Padauginę suaugusieji ne tik nepajėgia vaikų prižiūrėti, bet ir paverčia juos savo įkaitais, mat prie šventinio stalo santykius su artimaisiais nusprendė aiškintis kumščiais.

„Iš tų 390 atvejų reagavome net 74 kartus kartu su policija dėl tėvų tarpusavio konfliktų, nesutarimų“, – kalbėjo I. Skuodienė.

„Iki gruodžio 1 d. policija įteikė 8737 orderius, per ilgąjį savaitgalį – 383. Tai rodo, kad smurtas artimojoje aplinkoje yra aktualija“, – sakė Policijos departamento viešosios tvarkos biuro vadovas Vytautas Grašys.

Buvo, kam ir kumščių nepakako. Užfiksuoti mažiausiai trys atvejai, kai konfliktai namie baigėsi sužalojimais peiliu. Medikai sako, kad skambučių šventinį savaitgalį padaugėjo penktadaliu, iškvietimų – dešimtadaliu.

„Nuo nesusilaikymo paūmėjo visos lėtinės ligos“, – teigė Vilniaus GMP atstovas Mindaugas Kliukas.

Tačiau tikrosios pasekmės matysis tik po Naujųjų.

„Mūsų žmonės švenčia savaitę, dvi. Kai jau organizmas pradeda protestuoti, tada prasideda įvairūs psichikos sutrikimai“, – kalbėjo M. Kliukas.

Nuo stalo – tiesiai prie vairo, panašu, kad žmonės vis dar neatsisako šio įpročio.

„Buvo eliminuoti iš eismo neblaivūs vairuotojai. Per ilgąjį savaitgalį buvo net 145 tokie atvejai. 57 asmenims pradėtas ikiteisminis tyrimas. Tai reiškia, kad jų apsvaigimas buvo daugiau nei 1,5 promilės“, – sakė V. Grašys.

Neišvengta ir itin skaudžių nelaimių.

„Per šį savaitgalį turime keturis žuvusius Lietuvos keliuose, penkiolika asmenų sužeisti“, – sakė V. Grašys.

Trakuose 19-metis vaikinas bandė pabėgti nuo jį stabdančių pareigūnų, tačiau nuvažiavo nuo kelio ir trenkėsi į medį. Vairuotojas žuvo iš karto. Kitas gyvas likęs keleivis aiškina, kad nuo pareigūnų bėgo, mat automobilį vairavęs draugas neturėjo vairuotojo pažymėjimo. Esą buvo blaivus. Policija pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Šventinį savaitgalį skaičiuoti aukas teko ir ugniagesiams.

„Kilo daugiau nei 80 gaisrų. Trys iš jų, deja, baigėsi tragiškai – žuvo trys žmonės. Nė vienu atveju namuose nebuvo įrengti dūmų detektoriai“, – sakė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovas Aurimas Gudžiauskas.

Anot ugniagesių, daugėja gaisrų dėl neatsargaus žmonių elgesio. Papildomo darbo pridėjo ir per šventes Lietuvoje siautėjęs vėjas. Daugiausiai žalos pridarė Vakarų Lietuvoje.

„Įvairūs nukritę medžiai ar šakos trukdė pravažiuoti. Gavome tokių pranešimų daugiau nei 100“, – sakė A. Gudžiauskas.

Siautėjusio vėjo atlaikyti nepavyko ir Kalėdų eglėms. Vėjas paguldė pagrindinę miesto puošmeną Marijampolėje.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

A

Nereikia dėl marginalų ir kraštutinumų gadinti švenčių likusiems…

Chi

O Jurbarko banditėlis irgi siaučia?

burtosevicius nesumelotu

ne ikaitais o zaislukais
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS