Profsąjunga kritikuoja siekį VST prijungti prie policijos, piktinasi reforma „už nugaros“ | Diena.lt

PROFSĄJUNGA KRITIKUOJA SIEKĮ VST PRIJUNGTI PRIE POLICIJOS, PIKTINASI REFORMA „UŽ NUGAROS“

Ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinė sąjunga kritikuoja Vidaus reikalų ministerijos (VRM) siekį Viešojo saugumo tarnybą (VST) prijungti prie Policijos departamento ir piktinasi, jog pokyčiai įgyvendinami „už nugaros“.

„Vidaus reikalų ministerija mus laiko mus socialiniais partneriais, bet yra tik raštiniai, žodiniai pasisakymai, visos reformos yra daromos už nugaros. (...) Mes dar esame išgirdę, kad prijungus VST ji bus išskaidyta, VST konvojus bus perkeliamas į Kalėjimų tarnybą“, – ketvirtadienį susitikime su Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ frakcija Seime sakė profsąjungos vadovas Kęstutis Pauliukas.

Taip jis kalbėjo vidaus reikalų ministrei Agnė Bilotaitei Seimui teikiant įstatymų projektus, kuriais VST būtų prijungiama prie policijos. Tokiu būdu VST įstatymas būtų pripažįstamas netekusiu galios, o šios tarnybos atliekamos funkcijos įrašomos į Policijos įstatymą.

Profsąjungos atstovė Nomeda Kačiulienė teigė, kad minėta reforma „neatitinka nei visuomenės saugumo lūkesčių, nei mūsų tarnybos lūkesčių“.

„Yra sakoma, kad VST nepraras savo funkcijų, savo uždavinių, bet tai yra netiesa, nes VST atlieka užduotis ir funkcijas, remiantis VST įstatymu, vadinasi, mes prarandame savo tiesiogines funkcijas“, – sakė profsąjungos atstovė.

Yra sakoma, kad VST nepraras savo funkcijų, savo uždavinių, bet tai yra netiesa, nes VST atlieka užduotis ir funkcijas, remiantis VST įstatymu, vadinasi, mes prarandame savo tiesiogines funkcijas.

Pasak jos, daugiau nei pusė VST pareigūnų nepritaria pokyčiams. Profsąjunga raštu kreipėsi į Seimo narius, prašydama nepritarti reformai.

„Jei manoma, kad VST būtinas atsinaujinimas (...), tai tikslinga padaryti nenaikinant šios institucijos, o tobulinant jos veiklą ir valdymą, – rašoma laiške. – Šalies policija turi savo iššūkių. Labai panašių problemų turi ir Lietuvos kalėjimų tarnyba. Akivaizdu, kad neišsprendus šių institucijų problemų, dar viena vykdoma reforma tik komplikuos situaciją.“

Pasak K. Pauliuko, metų pradžioje VST dirbo 850 pareigūnų, o šiuo metu jų yra 822.

„Žmonės skuba išeiti iš sistemos. Tai prie ko mes prieisime? Ką mes turėsime? Ar mes nebenorime būti saugūs? (...) Visi pareigūnai šiandien yra išbalansuoti, jie jau nebemato savęs pačioje sistemoje“, – sakė K. Pauliukas.

Jis pabrėžė, kad jei reformai bus pritarta, profsąjunga kreipsis į teismą.

Savo ruožtu Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ vadovas Saulius Skvernelis teigė, kad galima būtų elgtis atvirkščiai: „Iš policijos paimti nepolicines funkcijas ir perduoti vykdyti VST“.

Jeigu pokyčiams pritars Seimas, VST policijos dalimi taptų nuo 2024 metų kovo 1 dienos, taip pat būtų numatyta, kad šios tarnybos pareigūnai išliktų ginkluotųjų pajėgų dalimi.

Pataisas parengusi VRM pažymi, kad po reformos VST tęstų veiklą kaip atskiras juridinis asmuo, specializuota policijos įstaiga ir vadintųsi Lietuvos policijos viešojo saugumo tarnyba.

VRM teigia, kad integracija į policijos sistemą numatoma dabartinės VST struktūros pagrindu, išlaikant VST nustatytų uždavinių tęstinumą, užtikrinant pareigūnų socialines garantijas ir pareiginius koeficientus, jie toliau tęstų tarnybą tose pačiose pareigose.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Žinant kokia demagogė ir melagė

yra dabartinè

SUSIJUSIOS NAUJIENOS