Regiono ligoninių realybė: vieni didžiausių atlyginimų, tačiau medikų trūksta | Diena.lt

REGIONO LIGONINIŲ REALYBĖ: VIENI DIDŽIAUSIŲ ATLYGINIMŲ, TAČIAU MEDIKŲ TRŪKSTA

  • 1

Vasarą į pensiją išeina trys Joniškio ligoninės vidaus ligų gydytojai. Situacija sudėtinga, mat į mažą regiono ligoninę medikų sunku privilioti net su šalyje siūlomais vienais didžiausių atlyginimų. Dėl gydytojų stygiaus ligoninės priimamasis naktimis nebedirba. Tiesa, anot vadovo, čia mažiausia problema, mat 99 proc. paslaugų buvo teikiama dieną, praneša LNK.

Vidaus ligų gydytoja Marytė Joniškio ligoninės koridoriais vaikšto jau 50 metų, tačiau po poros mėnesių su mylimu darbu atsisveikins. Pensijoje moteris išdirbo 15 metų. 

„Jaučiausi vis dar reikalinga, dėl to dirbau, bet dabar skaitau, kad jau viskam ateina laikas“, – teigė vidaus ligų gydytoja M. Gabrėnienė. 

Be Marytės vasarą ligoninę paliks dar du vidaus ligų gydytojai. Dar viena medikė į pensiją išėjo prieš metus.  

„Situacija yra įtempta“, – pripažino Joniškio ligoninės direktorius Martynas Gedminas. 

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Likusiems gydytojams perskirstytas darbo krūvis. Tie patys keli medikai dirba ir dienos stacionare, ir priėmimo skyriuje.  

„Verčiamės per galvą, adaptuojamės. Radome modelį kaip galime saugiai užtikrinti paslaugas maždaug 90 proc. pacientų. Kitiems reikės važiuoti į didžiąją rajono gydymo įstaigą“, – sakė ligoninės direktorius. 

„Šitam dalykui esame pasiruošę jau dabar, krūviai yra perskirstyti, pacientai yra saugūs“, – akcentavo vidaus ligų gydytoja Ieva Žiulpienė.

Situacija palengvėtų, jei į Joniškio ligoninę atvyktų naujų medikų, tačiau kol kas privilioti jų sunku. Dažniausiai baigę rezidentūrą jauni gydytojai lieka gyventi tame pačiame mieste, kur mokėsi.  

Medikus į Joniškį vilioja ne tik ligoninės vadovas, bet ir rajono meras. Didžiausia paskata yra atlyginimas, kuris, anot jų, vienas didžiausių šalyje.  

„Dabar siūlome 4 tūkst. eurų į rankas už dieninį darbą. Su popietiniais budėjimais, su skubios pagalbos dengimu gaunasi ir daugiau nei 5 tūkst.“, – tikino M. Gedminas. 

„Siūlome unikalią galimybę dirbti 4 dienas per savaitę, siūlome apgyvendinimo galimybę ir konkurencingą atlyginimą, kurio centrai tikrai nepasiūlys“, – teigė Joniškio rajono meras Vitalijus Gailius. 

Mūsų priėmimas dirbo nuostolingai, ligonių pas mus neatvyksta. Yra padaryti skaičiavimai. Mums neefektyvu dirbti naktį.

Nuo kovo mėnesio dėl medikų trūkumo Joniškio ligoninėje naktimis nebedirba priėmimo skyrius. Tiesa, anot gydytojų, tai esminių problemų nekelia, mat jau 10 metų nėščiosios ir sunkūs ligoniai su greitąją vežami iškart į Šiaulius.  

„Mūsų priėmimas dirbo nuostolingai, ligonių pas mus neatvyksta. Yra padaryti skaičiavimai. Mums neefektyvu dirbti naktį“, – sakė I. Žiulpienė. 

Anot Joniškio ligoninės vadovo, tokį modelį jau seniai taiko kitos Europos šalys bei Kanada ir Amerika, kur mažos rajono ligoninės dirba tik dieną, o naktimis budi slaugytojas, kuris, jei reikia, skambina ir konsultuojasi su gydytoju telefonu. 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

JŪRA

Kai sumažins privačių ,komercinių gydymo įstaigų skaičių tai ir gydytojų atsiras .Kam dirbti rajone ,jeigu galima didesnį atlyginimą gauti didmiestyje.Dar didmiestyje galima dirbti ir neaišku keliose privačiojse ir valstybinėse gydymo įstaigose.Tai ir apsimoka po porą valandų bėgioti per keletą darboviečių.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS