Ruošiantis centralizuotam priėmimui į mokyklas steigiama „Mokausi Lietuvoje“ | Diena.lt

RUOŠIANTIS CENTRALIZUOTAM PRIĖMIMUI Į MOKYKLAS STEIGIAMA „MOKAUSI LIETUVOJE“

Nuo 2024 metų pradedant centralizuotą priėmimą į darželius, mokyklas bei neformalųjį švietimą Vyriausybė procesui organizuoti steigs viešąją įstaigą „Mokausi Lietuvoje“.

Kaip BNS informavo Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM), steigiamos viešosios įstaigos „Mokausi Lietuvoje“ veiklos tikslas būtų centralizuotai administruoti mokinių priėmimą mokytis pagal ikimokyklinio, priešmokyklinio, bendrojo ugdymo, neformaliojo švietimo programas.

Priėmimas į mokyklas vyktų automatizuotai elektroniniu būdu per vieningą šios įstaigos administruojamą sistemą, mokiniai, vaikų tėvai prašymus priimti mokytis galėtų teikti per vieną platformą internetu.

Ministerija nurodo, kad centralizuota ir automatizuota priėmimo sistema aprėptų visas – ikimokyklinio, priešmokyklinio, pradinio, pagrindinio, vidurinio ugdymo, neformaliojo vaikų švietimo ir formalųjį švietimą papildančio ugdymo – programas. Į šią sistemą planuojama integruoti ir bendrojo priėmimo į aukštąsias mokyklas bei profesinio mokymo įstaigas informacinės sistemos (BPIS) koordinavimą.

Vyriausybės nutarimo projektą dėl „Mokausi Lietuvoje“ steigimo parengusi ŠMSM pažymi, kad dabar priėmimas į ikimokyklinio, priešmokyklinio, pradinio, pagrindinio, vidurinio ugdymo ir neformaliojo vaikų švietimo yra vykdomas decentralizuotai, daugumoje savivaldybių ribotai naudojant informacines technologijas.

Anot ministerijos, mokinys ar jo tėvai turi fiziškai pateikti prašymą bei reikalingus dokumentus pasirinktai įstaigai popierine forma, taip didinamos paslaugų administracinės sąnaudos, gaištamas laikas laukiant eilėse, sudaromos sąlygos korupcijos apraiškoms.

Numatyta, kad „Mokausi Lietuvoje“ veiklai kitąmet reikėtų 1,39 mln. eurų, 2025 metams – 2,5 mln. eurų, 46 tūkst., 2026 metams – 3 mln. eurų, 2027 metams – 3,2 mln. eurų.

Centralizuotas priėmimas į mokyklas Lietuvoje diegiamas nuo 2024 metų sausio Seimo sprendimu, priėmus atitinkamas Švietimo įstatymo pataisas.

Šiuo metu centralizuotas priėmimas į švietimo įstaigas, kai prašymai registruojami savivaldybėse internetu, nėra privalomas, jį vykdo apie pusė šalies savivaldybių.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Iki

Šiol blogai veikia visos valdiškos sistemos, tai ką jie če makaronus vagys kabina

Neblogi

naujuju klerku apetitai susiplanuoti!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS