S. Kairys: A. Valotkos atsisakymas trauktis yra antausis valstybei | Diena.lt

S. KAIRYS: A. VALOTKOS ATSISAKYMAS TRAUKTIS YRA ANTAUSIS VALSTYBEI

Dviejų pastabų sulaukusio Valstybinės lietuvių kalbos (VLK) inspekcijos viršininko Audriaus Valotkos atsisakymas pasitraukti iš pareigų yra antausis pačiai valstybei, sako kultūros ministras Simonas Kairys.

„Jeigu iki šiol ponas Valotka tokius dalindavo kalbinius antausius vienai ar kitai visuomenės grupei, tai toks neatsiliepimas į mano siūlymą nutraukti darbo santykius – čia jau truputėlį antausis pačiai valstybei, nes, mano nuomone, valstybinės kalbos inspekcijos vadovas – tai niekaip nėra suderinama, kad toks asmuo sovietiniu žargonu kalbėtų viešų renginių metu“, – LRT radijui antradienį sakė S. Kairys.

Jis inspekcijos vadovui yra skyręs jau antrą pastabą ir paraginęs trauktis iš pareigų, šiam dalyvaujant konferencijoje REDA pareiškus, kad pavėžėjai Lietuvoje kalba „kažkokiomis čiurkų kalbomis“. A. Valotka vėliau teigė norėjęs pasakyti „tiurkų“, tačiau netinkamai ištarė šį žodį.

Pirmoji pastaba Kalbos inspekcijos vadovui skirta šių metų rugpjūtį už tai, kad šis LRT radijo laidoje Vilniaus rajone gyvenančių lenkų tautybės gyventojų norą turėti užrašus gimtąja kalba palygino su situacija rusų okupuotame Ukrainos Donbaso regione.

Valstybinės kalbos inspekcijos vadovas penktadienį raštu informavo ministrą, kad iš pareigų nesitrauks.

Pabrėžia, kad turi didžiulį visuomenės palaikymą.

Anot ministro, A. Valotka nesusitvarko su pareigomis ir nesuvokia, kaip turi elgtis jas eidamas.

„Kai tikrai ieškojome tokio pagarbaus kelio, kaip pabaigti šią visą istoriją, tiesiog gavome tokį atsisakymą ir dar pamokslavimą, kad nėra mums būtina dažnai susitikti, inspekcijos vadovui ir ministrui, netrukdydami vienas kitam galime veikti. Pabrėžia, kad turi didžiulį visuomenės palaikymą“, – kalbėjo ministras.

S. Kairys mano, kad A. Valotka pagal savo pasisakymus galėtų dirbti politinėje sferoje, o ne vykdyti funkcijas, susijusias su valstybine kalba.

Ministras teigia keletą kartų susitikęs su VLK vadovu, tačiau šis klausimas esą nėra tas, „kur kas rytą keliamės ir kasdien diskutuojame“. S. Kairys teigia pastebintis, kad pati įstaiga „sunkiai randa vietą po saule“, o didžiąja dalimi tai lemia vadovas.

„Yra tam tikri valstybės tarnybos reglamentavimo niuansai, nežadu kažkaip žemintis, vien tuo užimti, kad Valotka taptų svarbiausiu sektoriaus kausimu. Esu sakęs – bendro darbo nematau, atsilieps kasdienėje veikloje, kai bendros vizijos nėra, manau, kad tas darbas bus pakankamai sudėtingas“, – sakė S. Kairys.

Ministro teigimu Seime yra Valstybinės kalbos įstatymo pakeitimo projektas, tad politikai galės padiskutuoti šios srities klausimais. 

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Klausimas Kairiui

Ar tu esi KPSS politinio veikejo Ksavero Kairio anukas ar ne? Veikimo metodai labai panasus

Vienu žodžiu,

toks ministras pats turi trauktis iš pareigų.

Kairy

atsipeikėk. Vien ką sako pavardė - Kairys. Ką su kaire darome?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS