Šalies naujienų portalams Visuomenės informavimo etikos komisijoje atstovaus G. Sarafinas | Diena.lt

ŠALIES NAUJIENŲ PORTALAMS VISUOMENĖS INFORMAVIMO ETIKOS KOMISIJOJE ATSTOVAUS G. SARAFINAS

  • 1

Interneto žiniasklaidos asociacija (IŽA) atstovauti šalies naujienų portalams Visuomenės informavimo etikos komisijoje (VIEK) paskyrė „Reitingų“ vyriausiąjį redaktorių Gintarą Sarafiną.

Pasak IŽA pirmininkės Linos Bušinskaitės, asociacijos nariai dėl G. Sarafino atstovavimo komisijoje nusprendė vienbalsiai, jis ir prieš tai buvo deleguotas į VIEK.

„Džiugu yra tai, kad po ilgų diskusijų Seime, kurios užtruko daugiau kaip dvejus metus, pavyko priimti žiniasklaidos bendruomenę tenkinantį žiniasklaidos savireguliacijos modelį, dėl kurio būta nemažai diskusijų. Tad profesionalų delegavimas į šią komisiją yra paskutinis žingsnis, kuris būtinas, kad ji kuo greičiau startuotų“, – penktadienį išplatintame pranešime cituojama L. Bušinskaitė.

Anot asociacijos, ši komisija yra svarbiausias žiniasklaidos savireguliacijos institutas, nagrinėjantis skundus ir priimantis sprendimus dėl šalies žurnalistų etikos.

Skaitmeninės žiniasklaidos bendruomenė taip pat kviečia ir kitas žiniasklaidos organizacijas kuo greičiau deleguoti narius, kad komisija jau galėtų planuoti ir pirmąjį posėdį naujų formatu.

Anot G. Sarafino, pastaraisiais metais viešojoje erdvėje daugėja radikalumo, vis aštriau mintis reiškia tiek žurnalistai, tiek jų pašnekovai, dažnai balansuojama ant žurnalistų etikos pažeidimo ribos, todėl VIEK įgauna daugiau reikšmės ir prasmės.

„Be to, ši savireguliacijos institucija atlieka dar ir švietėjišką misiją: ji ne tik priima sprendimus dėl etikos pažeidimų, bet ir reguliariai skelbia laiškus redakcijoms, kreipimusis į žurnalistus ir primena žurnalisto misiją, akcentuoja nešališkumą, moralias ir etiškas raiškos priemones“, – sakė G. Sarafinas.

Pagal naująją tvarką ir šių metų pavasarį Seime priimtus Visuomenės informavimo įstatymo pakeitimus, šios etikos komisijos nariai dirbs kadencijomis – bus skiriami trejiems metams, o jais galės būti ne ilgiau kaip dvi kadencijas iš eilės.

Komisijos nariu būti gali tik aukštąjį universitetinį išsilavinimą ir bent penkerių metų patirtį visuomenės informavimo srityje turintis profesionalas.

Į komisiją po vieną atstovą deleguoja skėtinės Visuomenės informavimo etikos asociacijos (VIEA) nariai, jų šiuo metu jau yra dešimt. Taip pat vieną narį paskirs LRT, tris – Medijų taryba, veikianti prie Kultūros ministerijos.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

tas žodis

,,vieningai "kelia didelius įtarimus..

SUSIJUSIOS NAUJIENOS