Šiais metais – mažiau medaus: kai kurie bitininkai skolinasi pinigų, kad galėtų maitinti bites | Diena.lt

ŠIAIS METAIS – MAŽIAU MEDAUS: KAI KURIE BITININKAI SKOLINASI PINIGŲ, KAD GALĖTŲ MAITINTI BITES

  • 2

Šaltas pavasaris ir lietinga vasara gerokai sujaukė bičių gyvenimą. Bitininkai sako, kad medaus šiemet surenkama perpus mažiau nei pernai, tačiau jo pritrūkti neturėtų, praneša LNK.

Bitės šiemet verkia, nes nėra nektaro. Bitininkai sako, kad orai prikrėtė išdaigų.

„Ar pas bitininkus bus medaus – ko gero, ne“, – į retorinį klausimą atsakė bitininkas Algirdas Amšiejus.

Ne vieną dešimtmetį bitininkaujantis A. Amšiejus sako, kad šiemet iš avilio pririnks du kartus mažiau medaus nei pernai.

„Jei šiemet bus kokie 25–30 kg iš avilio, bus super. Pernai net kai kur po 70 kg iš avilio buvo“, – šių metų situacija stebėjosi A. Amšiejus.

Medaus gausos nebuvo nė iš vienų augalų.

„Po rapsų žydėjimo faktiškai medaus Lietuvoje kaip ir nelabai buvo. Kas laikė miškuose, dar aviečių medaus truputį gavo, o liepų medaus Žemaičiai praktiškai negavo, nes atėjo lietūs“, – situaciją nupasakojo bitininkas.

Pasak bitininkų, šie metai nenuspėjami.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

„Rapsams žydint apie 80 proc. laiko bitės negalėjo išnaudoti, pienės, vaismedžiai irgi buvo atšalę, kol atšalę, maždaug gegužės viduryje prasidėjo bičių spietimas“, – sakė Nacionalinės bičių selekcininkų asociacijos pirmininkas Justinas Kretavičius.

Vis dėlto ne visuose regionuose medaus trūksta.

„Šakių regionas, Panevėžys, Pasvalys, kur buvo rapsų laukai dideli, gavo tiek medaus, kiek net kiekvienais metais nebūna“, – pastebėjo A. Amšiejus

Kitur bitės net neturi kuo maitintis.

„Vežiau koriais medų iš Kauno į Varėną, nes bitės mirė badu. Tranai išvaryti lauk, antriniai perai buvo išgraužti. Dzūkai pavasarinio medaus negavo“, – sakė bitininkas.

Bitininkas iš Ukmergės rajono atvažiavo nusipirkti bičių motinėlių, kad išsaugotų bityną, nes medaus nėra tiek, kiek tikėjosi.

„Reikia pasikeisti motinėles. Jeigu ne, tada medaus mažai. Gera motinėlė priverčia bites nešti medaus“, – pažymėjo bitininkas Vidmantas Takarevičius.

Išlaikyti bitynus šiemet sudėtinga, ypač jauniems bitininkams.

„Ypač daug jaunų bitininkų šiemet bankrutuos. Jie skolinasi pinigų nusipirkti cukraus, kad galėtų maitinti bites“, – šių metų situaciją komentavo A.Amšiejus.

Gyventojai sako pastebintys, kad anksčiau tokiu metu prekyvietėse medaus būdavo gausu. Skaičiuojama, kad šiemet metus brangesnis apie 10 proc. Pasak specialistų, kaina mažiausia Europoje.

„Manau, ir bus apie 5–6 eurus už 1 kg.  Išskirtinio viržių medaus būna labai mažai, jis nebūna kietas, turėtų kainuoti apie 10 eurų“, – teigė Nacionalinės bičių selekcininkų asociacijos pirmininkas J. Kretavičius.

Vis dėlto yra ir gerų žinių. Medus turėtų būti kokybiškesnis.

„Kai būna tokie mažesni kiekiai, jis būna kokybiškesnis, nes bitės turi daugiau laiko jį perdirbti, renka mažesniais kiekiais, daugiau įdeda fermentų“, – pažymėjo J. Kretavičius.

Medaus Lietuvoje pritrūkti neturėtume, nes jo nesuvartojame tiek, kiek yra vidaus rinkoje. Baltijos šalims šie metai vieni skurdesnių medumi. Jeigu bitininkai medaus neišsuktų, jo galima atsivežti iš Slovakijos, Čekijos, Prancūzijos, Vokietijos, Lenkijos. Ten šiemet medaus tiek, kiek anksčiau nebūdavo.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

as

Sočiai medaus, tėtis bitininkas, niekas šiais metais medais trūkumu nesiskundžia. Kam rašyt straipsnį, kuris neatitinka realybės, nes ir kaina jo nekils, nes kur dėt tiek medaus, tegul žmonės tik perka ir vartoja.

wdasbhkvl

Kas čia yra, kad prisiveisė tiek lodorių, apsimetėlių, besiskundžiančių savo veiklos neefektyvumu neregėto gamtos vešėjimo laikotarpiu. Laukinė gamta klesti tiesiog sprogstamai, nes apsčiai yra drėgmės ir šilumos. Žolė jau davė tris didelius derlius, kai anksčiau ir vienas būdavo gerai, ir dar ne pabaiga. Viskas žydėjo iki šiol. Tai kur dingo tas medus? Tikriausiai iškeliavo kur brangiau. Grūdų irgi anksti užderėjo daugiau nei kada nors, bet kažkodėl nepaaiškinamai stulbinamai sukilo grūdų produktų, mėsos, pieno kainos. Išvada - spekuliantai puikiai įvaldė savo amatą. Tegul jie nusibaigia, apsieis ir be jų - tuščia vieta nebūna ilgai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS