Siūloma privalomai kelti istorinę vėliavą: tokia idėja patinka ne visiems | Diena.lt

SIŪLOMA PRIVALOMAI KELTI ISTORINĘ VĖLIAVĄ: TOKIA IDĖJA PATINKA NE VISIEMS

  • 2

Per valstybines šventes ant pastatų paprastai keliame trispalvę. Grupė parlamentarų siūlo privalomai kelti ir Lietuvos istorinę – Vyčio – vėliavą. Tokia prievolė siūloma pasienio kontrolės punktuose, kitoms valstybės bei savivaldybių institucijoms. Anot sumanymo autorių, istorinė vėliava su Vyčiu pasienyje būtų atsakas priešiškai Aliaksandro Lukašenkos propagandai, kuri bando nuneigti Lietuvos valstybės ilgalaikį egzistavimą, o kitose vietose ji skatintų pilietiškumą, praneša LNK.

Vilniečiai išsakė, kaip vertina šį siūlymą.

„Valstybės simboliai turi būti populiarizuoti“, – kalbėjo vyriškis.

„Lietuviškumas, tautiškumas turi būti skatinamas kitaip, o ne prievarta ar baudomis“, – nuomonę išreiškė vaikinas.

„Dabar reikia kelti ir Vytį, ir trispalvę, ir Ukrainos vėliavą. Kuo daugiau vėliavų bus, tuo didesnis susitelkimas“, – teigė senjoras.

Plačiau situaciją pakomentavo Vilniaus universiteto profesorius, istorikas Alfredas Bumblauskas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Kaip jums skamba toks pasiūlymas iš Seimo narių?

– Kažkada Telšių teisme žemaičiai radikalai siūlė, kad reikia paduoti Lietuvos valstybę į teismą. Tai vienas žemaitis atsakė, kad žmonės neturi, ką dirbti. Šita situacija man primeną šį pasakojimą. Mielieji, jei mes iškelsime dvi vėliavas, vis tiek pusei pasaulio bus neaišku, kam mes keliame dvi vėliavas. Apsispręskit, lietuviai. Briuselyje prie NATO ar prie Europos parlamento nekelsime dviejų, niekas mus neduos kelti dviejų. Mums reikia mąstyti, ką mums praneša Vyčio vėliava, ką praneša trispalvė. Kodėl mums reikia dviejų vėliavų? Trūksta tokių apmąstymų.

– Mažai kas paprieštarautų, kad istorinė Vyčio vėliava siekia XV amžių ir praneša apie mūsų valstybingumą.

Kodėl dingo Vytis nuo trispalvės?

– Be abejo. Į Žalgirio mūšį Vytautas Didysis nešėsi 40 vėliavų, dalį su Vyčiu, o dešimt su Gediminaičių stulpais. Pliusas yra tai, kad mes pabrėžiame savo istoriškumą, tautiškumą, herbo senumą. Bet kita vertus, reikia turėti omenyje, kad labai daug istorinio laiko nutekėjo. Trispalvė tapo pamatine, lietuviškos tapatybės dalimi. Niekas neatims jos iš partizanų. Niekas nebeatims nei iš Rūtos Meilutytės. Man labai gražus vaizdas, kai R. Meilutytės trispalvė kabo Barselonos pasaulio čempionate virš Rusijos ir Amerikos vėliavų. Liepos 6-ajai labiau tinka Vyčio vėliava. Siūlyčiau dažniau galvoti, mąstyti. Ta mūsų istorija labai sudėtinga, dėl to mūsų ir vėliavos tokios painios. Konstitucijoje sakoma, kad valstybinės vėliavos funkcijas atlieka tautinė vėliava.

Kodėl dingo Vytis nuo trispalvės? Buvo projektas, kad vėliavos kampe būtų Vytis. Kodėl mes jo negražiname? Yra daugybė, įvairių gyvulių pasaulio herbuose, niekas, kaip jaunimas sako, „nesiparina“. Yra valstybių, kurios turi ir herbą ant vėliavos. Nebijočiau tokio varianto. Čia menininkų reikia klausti. Istorikų reikėtų neklausti šioje vietoje. Dabar Vytis yra herbe, bet nėra vėliavoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

As

Visai kaip anais laikais irgi keldavo dvi, viena LTSR kitą TSRS.

Anonimas

Šiaip tai privalomai reikia kelt Ukrainos vėliavą!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS