Tos pačios lyties pora apskundė sprendimą neregistruoti jų santuokos | Diena.lt

TOS PAČIOS LYTIES PORA APSKUNDĖ SPRENDIMĄ NEREGISTRUOTI JŲ SANTUOKOS

  • 16

Tos pačios lyties pora antradienį apskundė Vilniaus apylinkės teismo sprendimą neregistruoti jų santuokos.

„Galiu patvirtinti, kad gautas, šiandien registruotas skundas ir priimtas jis“, – BNS antradienį patvirtino Vilniaus apylinkės teismo atstovas Giedrius Janonis.

Šio teismo sprendimas apeliacine tvarka apskųstas Vilniaus apygardos teismui.

G. Janonis atstovas sakė negalintis komentuoti pareiškėjų pateiktų skundo motyvų.

Apie sprendimą pranešimą antradienį išplatinęs portalas „gayline.lt“ informavo, kad, pareiškėjų manymu, Vilniaus miesto apylinkės teismas priėmė nepagrįstą nutartį, nes ignoravo tarptautinės teisės normas, jų nenagrinėjo bei paneigė poros teisę į šeimą tik dėl jos narių seksualinės orientacijos.

Apeliaciniame skunde pareiškėjai taip pat pakartojo prašymą kreiptis į Konstitucinį Teismą bei gauti išaiškinimą, ar dabar galiojančios teisės normos nediskriminuoja vienos lyties asmenų šeimų.

Liepos pabaigoje Vilniaus apylinkės teismas atmetė prašymą įpareigoti Vilniaus miesto civilinės metrikacijos įstaigą įregistruoti tos pačios lyties asmenų santuoką, o jų sudarytą vedybų sutartį įtraukti į Vedybų sutarčių registrą.

Anot vieno iš pareiškėjų Martyno Norbuto, teismo pareiga yra įvertinti, ar tos pačios lyties asmenų santuokų neleidžiantys sudaryti Lietuvos teisės aktai atitinka Konstituciją, tarptautinę teisę ir nediskriminuoja šalies piliečių.

„Jei vieniems žmonėms leidžiama įteisinti šeimą, o kitiems ne – akivaizdu, kad nėra lygybės. Todėl natūralus žingsnis – skųsti nepagrįstą pirmos instancijos teismo sprendimą ir ieškoti teisingumo toliau“, – pranešime cituojamas M. Norbutas.

Pareiškėjų advokatas Aivaras Žilvinskas teigė, kad ši byla yra „siekis apginti fundamentalias teises“.

Nuo „mistinės“ daugumos valios negali priklausyti tai, ar individas ar jų grupė turi žmogaus teises, ar ne.

„Tarptautinė teisė pripažįsta ir saugo visų asmenų šeimas ir santuokas, taip pat ir vienos lyties. O bet kokie aiškinimai, kad neva tos pačios lyties asmenų santuokų pripažinimas turi atliepti daugumos įsivaizdavimą, kas yra šeima, prieštarauja žmogaus teisių idėjai. Kitaip tariant, nuo „mistinės“ daugumos valios negali priklausyti tai, ar individas ar jų grupė turi žmogaus teises, ar ne“, – sakė advokatas.

Ši byla yra viena iš trijų, kuriomis trys poros reikalauja civilinės partnerystės įregistravimo, užsienyje sudarytos santuokos įtraukimo į civilinės metrikacijos apskaitą, tos pačios lyties asmenų santuokos sudarymo pripažinimo ir įregistravimo Lietuvoje.

Vilniaus miesto apylinkės teismas balandį jau atmetė prašymą dėl tos pačios lyties asmenų partnerystės įregistravimo civilinės būklės aktų registre, konstatavęs, kad be Partnerystės įstatymo nėra teisės akto, kuriuo vadovaudamasis galėtų tenkinti pareiškėjų prašymą.

Teismas tuomet nurodė, kad, nors Konstitucinis Teismas pripažįsta, jog šeimos samprata yra neutrali lyties atžvilgiu, tačiau teismas nesukuria naujų normų – tai turi padaryti Seimas.

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

Rūta

kodėl fydrigailos tokie tamsūs, kad nesugeba perskaityti LR Konstitucijos? Ten nė žodžio nėra apie tokį išmislą kaip dviejų vyrų ar dviejų moterų santuoka. Ką pliurpė apie šeimos sąvoką liūdnai pagarsėjęs konservatorius Ž.savo partijos įtupdytas į KT pirmininko kėdę - baltos kumelės sapnas. Gal žalėsis tada buvo pagiringas, gal miltukų pavartojo, gal ir jam su/binė panižo...Bet įstatyminio pagrindo apiforminti homoseksualų sanguliavimą kaip santuoką Lietuvoje nėra. Todėl atsikniskit nuo teisėjų, geriau pas psichiatrą nueikit.

Lietuvis

Ko dar trūksta šitiems pedikams ???

Išeitis iškrypėliams:

registruotis Žiežgdriuose.Galės liudininkauti Napoleonas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS