V. Rupšys: divizijos telkimas gali užtrukti ilgiau nei penkerius metus | Diena.lt

V. RUPŠYS: DIVIZIJOS TELKIMAS GALI UŽTRUKTI ILGIAU NEI PENKERIUS METUS

Kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys teigia, kad su dabartiniu finansavimu krašto apsaugai, kariuomenės divizijos kūrimas užtruks ilgiau nei buvo planuota.

„Dabar jau mes turime apie 70 procentų divizijos pajėgumo. Priklausys nuo finansavimo, ar jis bus toks, kad galėtume likusiąją dalį, 25–30 procentų, parengti per ateinančius penkerius metus. Jeigu mes gausime pinigų tiek, kiek dabar gauname – užtruks ilgiau“, – Eltai komentavo V. Rupšys.

Kariuomenė yra apskaičiavusi divizijos steigimo kaštus, tačiau pačių skaičių kariuomenės vadas nedetalizuoja.

Kaip buvo skelbta anksčiau, didesnį asignavimą skirti gynybai ragina ir Prezidentūra, Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas, Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

ELTA primena, kad gegužę Valstybės gynimo taryba pritarė Krašto apsaugos ministerijos siūlymui Lietuvoje formuoti divizijos dydžio karinį vienetą. Diviziją, kurią sudarytų Lietuvos „Geležinio Vilko“, „Žemaitijos“ brigados bei viena rezervinė brigada, institucijos planuoja suformuoti iki 2030 m.

Kitąmet krašto apsaugos finansavimas turėtų siekti 2,75 proc. BVP.

Praėjusiais metais gynybai skirti 2,52 proc. BVP. Tačiau dar prieš galutinį priėmimą Seime projektas buvo patobulintas ir numatytos galimybės skolintis krašto apsaugai – su sąlyga, kad to būtų imtasi tik atsiradus papildomų lėšų poreikiui. Šį pasiūlymą teikė Prezidentūra.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Kur

vatinio anonisto komentaras ?

Idomu

Per kiek laiko buvo sukurta 16-ta divizije

ka ka

o putinui pranese, kad palauktu 5 metus, kol divizija susikurs?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS