Vėlinėms artėjant: kokias gėles ant kapų neša gyventojai? | Diena.lt

VĖLINĖMS ARTĖJANT: KOKIAS GĖLES ANT KAPŲ NEŠA GYVENTOJAI?

  • 9

Prie kapinių jau jaučiamas sujudimas. Artėjant Visų šventųjų dienai nuo prekystalių šluojamos gėlės. Šiemet populiarumą praranda dirbtinės, ieškoma gėlių vazonėliuose. Pasak prekybininkų, šiemet ieškoma vis puošnesnių gėlių, praneša LNK.

„Nori kažkaip tų didesnių ir nežiūri netgi į kainą. Svarbu, kad būtų puošnesnė. Vieną turbūt stato, nes anksčiau kažkaip mažesnes imdavo, dabar prašo pailgų, didelių“, – pasakojo prekybininkė Rasa.

Gėlių kainų drastiškai kelti nežadama, tačiau gėlės per Vėlines visgi brangs. Kai kur gali pabrangti euru ar keliais.

„Proginės buvo praeitais metais 10 eurų, tai liko tas pats ir šiais metais. O jeigu paprastesnės tai yra ir nuo dviejų eurų, ir po tris, penkis, visokių. Pagal gėlės grožį“, – teigė gėlėmis prekiaujanti Nijolė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Gyventojai sako, kad vieną kartą metuose už gėles pinigų negaila. O kai kurie randa išeitį, kad už gėles nereikėtų permokėti – jas užsiaugina patys.

Tačiau botanikai įspėja – norint, kad chrizantemos iškart nenuvystų, rudenį ar per Vėlines jų sodinti negalima, šias gėles ant kapų reikia sodinti pavasarį.

„Dažniausiai tai būna momentinis, vienkartinis pasodinimas, nes jeigu pasodiname spalio pabaigoje, tai dažniausiai iki šalnų nespėja įsišaknyti normaliai ir po to randam jau stagariukus tokius nušalusius“, – sakė VDU botanikos sodo vyresnysis botaninių kolekcijų kuratorius Kęstutis Obelevičius.

Chrizantemos nemėgsta šalnų. Botanikas sako, kad nepadės nei jų dengimas plėvele, nei kitos apsaugos priemonės.

„Tai yra saviapgaulė. Įmanoma išlaikyt, žinoma, bet tada reikia anksčiau sodinti šiek tiek. Ne prieš lapkričio 1-ą, bet bent jau spalio vidury“, – pridūrė K. Obelevičius.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Nesvarbu vardas

Man gražu daug daug mažų žvakelių kai vakare dega,ir dvi gėlytės,svarbu po švenčių jas nepamiršti susiringti

Seklys morka

Pritemps didžiausių vazonų, kas gyvų, kas dirbtinių gėlių, apkraus kapus žvakių stiklainiais... ir po kelių dienų visas tas "grožis" virs šiukšlėmis, kurias dauguma iki pavasario pamirš surinkti. Tik vėjas gainios po kapus sudriskusias gėlių liekanas, ritins buvusių žvakelių indus ir siutins kapų tvarkytojus. Viena žvakelė, gėlės žiedas - ar negana?

Daugelis

vogtas!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS