Vyriausybė nepritaria leidimui dujinius balionėlius turėti nuo 14 metų | Diena.lt

VYRIAUSYBĖ NEPRITARIA LEIDIMUI DUJINIUS BALIONĖLIUS TURĖTI NUO 14 METŲ

Vyriausybė nepritaria leidimui dujinius balionėlius turėti nuo 14 metų.

Ministrų kabinetas trečiadienį patvirtino tokią Vidaus reikalų ministerijos (VRM) išvadą dėl grupės parlamentarų inicijuojamų pataisų.

Birželio pabaigoje įvertinusi siūlymą ministerija ragino jam nepritarti, nes tokio amžiaus paaugliams dar trūksta brandos, o nusikaltimų prieš vaikus, kaip ir seksualinio pobūdžio, dėl kurių parlamente registruota ši iniciatyva, nuosekliai mažėja.

Grupė Seimo narių yra pateikusi siūlymą dujinius balionėlius savigynai leisti turėti paaugliams nuo 14 metų, kai juos nuperka tėvai. Šiuo metu D kategorijos ginklus, kuriems priklauso ir dujiniai įrenginiai, be leidimų gali turėti pilnamečiai asmenys. Sportui D kategorijos pneumatinius ginklus, jų šaudmenis be leidimų gali įsigyti ir turėti fiziniai asmenys nuo 16 metų.

Anot politikų, įstatymo pakeitimas reikalingas dėl didėjančio nusikalstamumo prieš nepilnamečius, kartu pažymima, kad kai kurie tėvai, siekdami sudaryti savo vaikams galimybę apsisaugoti nuo užpuolikų, nuperka ir duoda naudotis dujiniais balionėliais, nors už tokius veiksmus yra numatyta atsakomybė.

Tuo metu VRM teigia, kad remiantis nusikalstamų veikų žinybinio registro duomenimis, nuo 2017 metų bendras nukentėjusiųjų vaikų skaičius stabiliai mažėjo ir pernai pasiekė mažiausią reikšmę per visą lyginamąją laikotarpį – 1552 nukentėję vaikai.

„Remiantis psichologų bei vaikų ir paauglių psichiatrų nuomone, ankstyvosios paauglystės laikotarpiu paauglių psichosocialinė branda dar nėra pakankama atsakingai naudotis savigynos dujų įrenginiais“, – rašoma nutarime.

Jame taip pat nurodoma, kad tokio amžiaus paauglių impulsų kontrolė nėra pilnai susiformavusi, todėl leidimas jiems turėti savigynos dujų įrenginių gali didinti smurto atvejų skaičių tarp paauglių.

Policija teigia, kad galimybė paaugliams turėti dujinius balionėlius sukeltų nemažai rizikų, pavyzdžiui, kad balionėliai bus naudojami ne savigynai, o nusikaltimams ar nusižengimams.

Pasak ministerijos, dujų įrenginiai taip pat gali sukelti rizikų paauglių sveikatai.

„Nors sunkūs sveikatos pažeidimai nėra dažni, tačiau yra užfiksuota ir mirties atvejų (daugiausia dėl kvėpavimo sutrikimų) ir negrįžtamų pažeistų organų pakitimų (apakimo)“, – nurodo VRM.

VRM duomenimis, daugumoje Europos šalių dujų įrenginių galima įsigyti nuo 18 metų. Tokiose šalyse kaip Belgija, Danija, Graikija, Airija, Nyderlandai, Norvegija dujų balionėliai civiliams asmenims apskritai uždrausti. Nuo 14 metų balionėlį galima įsigyti tik Vokietijoje, nuo 16 metų – Latvijoje, Kroatijoje, Serbijoje, Slovakijoje ir Italijoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Darius German

tai isvadoje ne valstybe o vyriausybe nusprende kad vaikai neturi teises gintis , bet kai vaika nuzudo ir prievartauja ,ta pati vyriausybe atsako mes neturim irodymu ir mes pasimokinsim is savo klaidu , kiek metu vyriausybe leido ir paskatino prievartavimus ir nuzudymus , jurbarko pavyzdys aiskus jei esi politikas tai tavo issigimes gali daryti ka nori , isvadoje vyriausybe siekia kad visi politiniai zudikai ir prievartautojai turi visas teases ir prievartauti ir zudyti , SEIMAS uzsiema genocidu ir tycia zudo ir prievartauja , manau EU tures atsizvelgti kad Lietuvoje tai galima ir net leidziama tai daryti !!!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS