Reforma dėl reformos ir vėl? | Diena.lt

REFORMA DĖL REFORMOS IR VĖL?

Perskaičiau laikraštyje "Klaipėda" apie reformą – planus Lietuvos aukštąją jūreivystės mokyklą prijungti prie vieno iš dviejų universitetų – Klaipėdos universiteto arba Vilniaus Gedimino technikos universiteto.

Susidaro įspūdis, kad Švietimo, mokslo ir sporto ministerija neturi kuo užsiimti, todėl nusprendė atlikti reformą dėl reformos.

Norėčiau priminti, kad daugiau nei prieš 20 metų ministerija jau atliko švietimo reformą: buvo įsteigti 22 universitetai (14 valstybinių ir 8 nevalstybiniai), o juk šalyje gyvena mažiau nei 3 mln. gyventojų. Kam mums jų tiek? Be to, pas mus yra ir daugiau nei 20 kolegijų.

Valdininkai Vilniuje net nepagalvojo, kam Lietuvai reikia 22 universitetų, kai pas mus beveik nebeliko pramonės. Tad labai stebina, kad funkcionieriai, dažniausiai turintys aukštąjį išsilavinimą, o kai kurie net mokslinius laipsnius, priėmė tokius absurdiškus sprendimus. Po to susigriebė, pamatę, kad visus prajuokino tokiu savo sumanymu, ir suorganizavo darbo grupę, kuri turėjo įvertinti efektyvų aukštųjų mokyklų funkcionavimą ir parengti jų optimizavimo planą, siekiant Lietuvoje palikti 7–8 universitetus.

Pavyzdžiui, JAV dviem milijonams gyventojų tenka vienas universitetas. O juk Jungtinės Valstijos yra pati turtingiausia ir galingiausia šalis pasaulyje, turinti labiausiai išsivysčiusią pramonę.

Norėčiau pasiūlyti Klaipėdoje vietoj Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos įsteigti Lietuvos aukštąją inžinerinę jūrų mokyklą arba Lietuvos jūrų akademiją. Kam tai trukdytų? Gal Vilniaus valdininkams?

Aukštoji inžinerinė jūrų mokykla pakeltų Klaipėdos, Lietuvos ir jūrininko profesijos prestižą, juolab, kaip ir buvo rašoma spaudoje, Lietuvai trūksta savų jūrininkų, jų neparengiama pakankamai.

O norinčiųjų mokytis tokioje mokykloje, esu tikras, būtų gana daug, ir lietuviai panorės (kaip pastebėjo Seimo narys Valdas Rakutis) tapti jūrininkais.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Klaipėdietis

Klaipėda liks NAUJĖJI VASIUKAI nes VIlniaus ponai toliau apiplėšinėja Klaipėdą.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS