Istorijos pamokos | Diena.lt

ISTORIJOS PAMOKOS

Po Valstybės dienos atėjo draugas, papasakojo tokį atvejį. Troleibuse jo vienas vyras klausia: "Tai giedojai "Tautišką giesmę"? "Ne, negiedojau", – atsako draugas. "O tai bent trispalvę turi?" – nenustygsta tas ir jau traukia iš brezentinio krepšio trispalvę. "Neturiu", – atsako draugas. Tad apie tai ir pakalbėkime.

Ir štai išnyra parodomasis šių švenčių elementas – negiedojai "Tautiškos giesmės", tu ne lietuvis. Tą jau matėme sovietinėse demonstracijose, kai privalomai buvo nešiojamas kūjis su pjautuvu. "O ką tu gero padarei Lietuvai?" – klausė tas vyras troleibuse. Na, galėjo pasakyti draugas, kad parašė kelias knygas, atstovavo Lietuvai daugybėje tarptautinių festivalių. Bet jis nieko nepasakė, jis neturėjo trispalvės krepšyje.

Man gražu, kai susirenka žmonės giedoti "Tautiškos giesmės" (nieko bendro neturinčios su Mindaugo Lietuva) ant piliakalnių. Tačiau nebūtų gerai žvelgti iš aukšto į tuos, kurie ten neatėjo, gal jie turėjo kitų planų.

Mindaugo, Gedimino ir net Vytauto Lietuvos silpnybė buvo kultūra. Kodėl Lietuvos metrika buvo rašoma rusėnų kalba? Todėl, kad jie turėjo rašto kultūrą, o lietuviai – ne. Kodėl Barboros Radvilaitės laiškai Žygimantui Augustui rašyti ta pačia kalba? Todėl, kad ja kalbėjo ir mūsų kunigaikščiai, beveik visi vedę rusų kunigaikštytes. Visa tai būtų buvę kitaip, jei lietuviai būtų įstengę ne tik kalavijais mojuoti (lietuvius kaip puikius karius mini visi istorikai), bet ir subrandinę savą kultūrą.

Istorija parodo, kad svarbiausia šaliai ir tautai yra kultūra.

Žinau tik vieną tų laikų dokumentą, kur Vytautas Didysis aiškina, kuo skiriasi Žemaitija nuo Aukštaitijos. Abu žodžiai parašyti lietuviškai. O po to iki Mažvydo – nieko!

Ir kodėl vėlesniais amžiais Lietuva sulenkėjo? Dėl to, kad Lenkija turėjo kultūrą. Nors Vilniaus poetas Kazimieras Sarbievijus rašė lotyniškai, visa Lietuvos šlėkta jau kalbėjo lenkiškai. Taip, po to Vincas Kudirka, taip, po to Maironis, kodėl nieko nebuvo prieš tai? Ir kai kas nors sako, kad svarbiausia šalyje yra ekonomika, eurointegracija, takeliai dviračiams ir t.t., istorija parodo, kad svarbiausia šaliai ir tautai yra kultūra.

Gairės: istorija
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Nezabitauskui

Neturi. O jei ir turi, tai lygiai tiek pat, kiek ir su Jogailos atiduota Lenkijai Lietuva, kurią ištekėjęs už Jadziunės Jogaila įteikė anai kaip kraitį. Ir nemokink tamsta manęs himno, aš jį mokėjau dar tada, kai už tai baudžiama buvo.

Nezabitauskas

Nemaniau, kad tiek daug komentatorių, kaip ir teksto autorius, nebežino mūsų himno nė pirmojo posmelio: "Lietuva, Tėvyne mūsų, Tu didvyrių žeme, Iš praeities Tavo sūnūs Te stiprybę semia". Tai kaip, turi ar neturi himnas ryšio su Mindaugo Lietuva?

Nezabitauskui

Net "Ko tujen, kunigėli" atsirado gerokai vėliau Mindaugo laikų, o "Giesmė tautiška" vos prieš šimtmetį, todėl tikrai su Mindaugo Lietuva nieko bendro neturi, kaip ir dar vėlesnė tamstos paminėta maliodija.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS