Tai – tik 25 milijonai | Diena.lt

TAI – TIK 25 MILIJONAI

Esant plataus masto vartojimui, net mažas netikslumas yra labai daug – dideles papildomas pajamas arba nuostolius.

Tokius dalykus išmano plataus masto vartojimo gurmanas Energijos skirstymo operatorius (ESO), kurio monopolistinėmis paslaugomis nori nenori nuolat tenka naudotis didžiajai daliai šalies įmonių ir gyventojų.

Kaip visi jau turėjo progą ne kartą nusistebėti, ESO įvėlė netikslumą. Už 168 mln. eurų. Kaip skelbia Valstybės kontrolė, 2018–2021 m. visi 1,8 mln. vartotojų bendrovei ESO iš viso permokėjo 168 mln. eurų.

ESO atstovas paaiškino, kad nėra ko dejuoti ir kurti sąmokslo teorijų. Niekas pinigų nepaėmė ir jie bus grąžinti. Per penkiolika metų. Indeksuotai. Su palūkanomis. Dar paaiškino apie išmokėtus dividendus.

Dividendai per minėtą laikotarpį buvo 258 mln. eurų. Kadangi akcininkas yra daugiau kaip 90 proc. akcijų turinti valstybė, tai tie dividendai, pasak ESO vadovo, grįš į biudžetą.

Bėda, kad dalis vartotojų jau naudosis dausų tarifais, mat, kaip užsiminta, liūto dalis iš nepagrįstai nuskaičiuotos sumos bus pradėta grąžinta po 2031 m.

Na, o likusią dalį (kiek mažiau nei niekingų 10 proc.) valdo kažkokie smulkučiai akcininkai. Tokie apverktinai smulkūs, kad gavo tik apie 25 mln. eurų. Argi čia suma. Tai tik 100 naujų sportinių „Porsche“. Skaičiuok, kaip nori, – tiesiog niekinga sumelė kažkur nuplaukė. Be to, juk pažadėjo visus pinigus grąžinti (apie dividendus neužsiminė). Kaip sakė, grąžins per perskirstymo tarifus. Tik bėda, kad dalis vartotojų jau naudosis dausų tarifais, mat, kaip užsiminta, liūto dalis iš nepagrįstai nuskaičiuotos sumos bus pradėta grąžinti po 2031 m.

Ir viskas tik dėl atsitiktinio netikslumo. Kaip įtikinama! Žmogiška klaida, kaip mėgsta sakyti elektros tiekėjų atstovai, kai eiliniam vartotojui pateikia nepagrįstai didesnes sąskaitas ir vartotojas sugeba tai įrodyti. Na, bet jei nesugeba... Tada apraizgo jį įtampos laideliais: atakuoja perspėjimais apie atjungimą nuo tinklo, apie antstolių vizitus, apie teisinę atsakomybę ir neišvengiamus padarinius. Nes teisę į žmogišką klaidą turi ne žmogus, bet monopolininkas.

Gairės: ESO, permoka, elektra
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS