Belgiją paralyžiuos didžiausias per dvejus metus streikas | Diena.lt

BELGIJĄ PARALYŽIUOS DIDŽIAUSIAS PER DVEJUS METUS STREIKAS

Belgiją pirmadienį paralyžiuos didžiausias per dvejus metus streikas. Jau nuo sekmadienio vakaro darbą nutraukė oro uostai, o pirmadienį nevažinės traukiniai ir miesto transportas, vilkikų vairuotojai blokuos greitkelius, aktyvistai – valstybės įstaigas. Trys didelės profsąjungos reikalauja, kad vyriausybė atsisakytų taupymo planų ir didintų atlyginimus.

Kad nė vienas lėktuvas nenusileistų ir nepakiltų – toks streikuojančių profsąjungų tikslas pirmadienį. Praėjusią savaitę per panašų, bet mažesnį streiką Briuselio oro uostas buvo blokuotas, bet pusė reisų surengta. Šį kartą prie įgulų ir lėktuvus aptarnaujančių darbuotojų turi prisijungti ir oro erdvės kontrolieriai, todėl manoma, kad neveiks ne tik Briuselio, bet ir Šarlerua, Lježo, Antverpeno bei Ostendės oro uostai.

Praėjusios savaitės streikas labiausiai atsiliepė Briuselio regionui – čia nevažinėjo visuomeninis transportas ir traukiniai. Pirmadienį streikuos visa šalis. Pastarąjį kartą toks streikas surengtas 2012 m.

Profesinės sąjungos šioje šalyje pasidalijusios pagal partinę priklausomybę – krikščioniškoji, socialistinė ir liberalioji žada bendrą frontą prieš centro dešinės vyriausybę. Ji sudaryta vos prieš porą mėnesių po sunkių penkių mėnesių derybų, bet iškart sukėlė pasipiktinimą, kai paskelbė planus per penkerius metus sutaupyti 11 mlrd. eurų.

Premjeras Charles Michelis, jauniausias vyriausybės vadovas nuo XIX a., mėgina užkamšyti biudžete žiojėjančias skyles, kurios kelia Europos Komisijos nepasitenkinimą, nes Belgija neatitinka taisyklių, kurias Bendrija nuo finansų krizės siekia griežtai taikyti. Jos biudžeto deficitas viršija 3 proc. bendrojo vidaus produkto, o užsienio skola beveik du kartus viršija leidžiamą.

Profsąjungas piktina planai nuo 2030 m. dvejais metais padidinti pensinį amžių iki 67-erių, mažinti viešąsias išlaidas ir, svarbiausia, kitais metais atšaukti numatytą atlyginimų indeksavimą atsižvelgiant į infliaciją. Net ir nepritariantieji streikui pirmadienį sunkiai galės atvykti į darbą: tikriausiai neveiks metro, autobusai ir tramvajai, tarptautiniai traukiniai bus atšaukti, o vilkikų vairuotojai žada blokuoti greitkelius. Taip pat ketinama blokuoti valstybės įmones, pramonines zonas, mokyklas ir valdžios įstaigas. Net nacionalinis radijas beveik netransliuos žinių, tik muziką.

Tai bus nebe pirmas protestas prieš premjero taupymo planus, bet tikimasi, kad nepasikartos lapkričio įvykiai, kai taiki šimtatūkstantinė eisena Briuselyje virto susirėmimais, per kuriuos sužeista daugiau kaip šimtas policininkų.

Pirmadienį Briuselyje suplanuoti ir Europos Sąjungos užsienio reikalų bei žemės ūkio ministrų susitikimai, bet diplomatijos vadovai suskrido į miestą dar išvakarėse ir surengė neformalią vakarienę.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS