Buvęs JAV prezidentas B. Clintonas: NATO plėtra į rytus buvo teisingas sprendimas | Diena.lt

BUVĘS JAV PREZIDENTAS B. CLINTONAS: NATO PLĖTRA Į RYTUS BUVO TEISINGAS SPRENDIMAS

Buvęs JAV prezidentas Billas Clintonas gynė prieš 25 metus prasidėjusį NATO plėtros į rytus procesą.

Tai buvo teisingas sprendimas, pareiškė jis antradienį konferencijoje Prahoje, surengtoje Čekijos, Lenkijos ir Vengrijos prisijungimo prie NATO 25 metinėms paminėti. „Kartais tiesiog reikia rizikuoti – ir būtent tai daryti prieš 25 metus nusprendė visi dalyviai“, – žvelgdamas atgal kalbėjo B. Clintonas. Ir pridūrė: „Galvoju, kad tai buvo gera investicija“. 1999 m. kovo 12 d. buvusios Rytų bloko šalys Čekija, Lenkija ir Vengrija tapo transatlantinio gynybinio aljanso narėmis.

B. Clintonas konferencijoje padėkojo Čekijos prezidentui Petrui Pavelui už jo iniciatyvą Rusijos užpultai Ukrainai trečiosiose šalyse suorganizuoti 800 000 artilerijos sviedinių. „Turime remti Ukrainą – tiek, kiek ji kovos“, – pabrėžė buvęs JAV prezidentas. Kartu jis pareiškė viltį, kad vieną dieną bus kitų galimybių. Žmonės negyvena amžinai – Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas taip pat, sakė B. Clintonas.

Pirmosios – 1999 metų – NATO plėtros į rytus kritikai tada teigė, kad ignoruojami Maskvos saugumo interesai. B. Clintonas pabrėžė, kad jis per abi savo kadencijas nuo 1993 iki 2001 metų mėgino įtraukti rusus, pavyzdžiui, įsteigiant NATO ir Rusijos Tarybą. „Mes suteikėme jiems šansą dalyvauti“, – kalbėjo jis.

 

Gairės: Buvęs JAV prezidentas, Billas Clintonas, NATO plėtra, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS