D. Kuleba atvyko į Naująjį Delį stiprinti ryšių su Indija, istorine Rusijos sąjungininke | Diena.lt

D. KULEBA ATVYKO Į NAUJĄJĮ DELĮ STIPRINTI RYŠIŲ SU INDIJA, ISTORINE RUSIJOS SĄJUNGININKE

  • 0

Ukrainos užsienio reikalų ministras ketvirtadienį atvyko į Naująjį Delį dviejų dienų vizito, kurio tikslas – stiprinti dvišalius ryšius ir bendradarbiavimą su Indija, Rusiją patikima sąjungininke laikančia dar nuo Šaltojo karo laikų.

Penktadienį Dmytro Kuleba susitiks su savo kolega Subrahmanyamu Jaishankaru (Subrahmanjamu Džajašankaru), taip pat su patarėjo nacionalinio saugumo klausimais pavaduotoju, pranešė Indijos užsienio reikalų ministerija.

Ketvirtadienį D. Kuleba pagerbs Indijos nepriklausomybės lyderio Mahatmos Gandhi (Mahatmos Gandžio) atminimą Radžghato memoriale.

D. Kulebos vizitas vyksta praėjus savaitei po to, kai indų premjeras Narendra Modi (Narendra Modis) pasikalbėjo su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu ir Rusijos vadovu Vladmiru Putinu, kurį Indija iki šiol vengia kritikuoti dėl karo Ukrainoje.

Vietoj to Naujasis Delis pabrėžia, kad norint nutraukti karą reikia pasitelkti diplomatines priemones ir dialogą, ir išreiškė norą prisidėti prie taikos pastangų.

Kovo 20 dieną N. Modi socialiniame tinkle „X“ parašė, jog išreiškė V. Zelenskiui „nuoseklią Indijos paramą visoms pastangoms siekti taikos ir kuo greičiau užbaigti vykstantį konfliktą“, ir pridūrė, kad šalis toliau teiks humanitarinę pagalbą.

Ukraina yra suinteresuota stiprinti mūsų prekybos ir ekonominius ryšius su Indija, visų pirma žemės ūkio produktų eksporto, bendradarbiavimo aviacijos lauke, prekybos farmacijos ir pramonės produktais srityse.

Tai įvyko po to, kai M. Modi pasikalbėjo su V. Putinu, kad pasveikintų jį su perrinkimu prezidentu. Pasak Indijos užsienio reikalų ministerijos pareiškimo, abu lyderiai susitarė toliau stiprinti savo santykius, o N. Modi pakartojo, kad dialogas ir taika yra geriausia išeitis sprendžiant Rusijos ir Ukrainos karo problemą.

Vadovaujant N. Modi, Indija save vaizduoja kaip kylančią svarbią geopolitikos veikėją, galinčią tarpininkauti tarp Vakarų ir Rusijos dėl karo Ukrainoje.

Praėjusią savaitę telefonu kalbėdamas su N. Modi V. Zelenskis sakė, kad paragino Indiją dalyvauti aukščiausiojo lygio susitikime taikos siekiui, kurį surengti pasiūlė Šveicarija.

„Ukraina yra suinteresuota stiprinti mūsų prekybos ir ekonominius ryšius su Indija, visų pirma žemės ūkio produktų eksporto, bendradarbiavimo aviacijos lauke, prekybos farmacijos ir pramonės produktais srityse“, – sakoma Ukrainos prezidento pranešime „X“.

Jungtinėse Tautose Naujasis Delis susilaiko nuo balsavimo prieš Maskvą ir prasidėjus invazijai perka daugiau rusiškos naftos sumažintomis kainomis.

Tuo pat metu Indija suintensyvino ryšius su Vakarų galybėmis, pavyzdžiui, Jungtinėmis Valstijomis ir Europos Sąjunga. Naujasis Delis stengiasi sumažinti savo priklausomybę nuo Maskvos dėl ginklų ir technologijų, nes dėl karo sutriko tiekimas. Indija kartu su JAV, Australija ir Japonija taip pat priklauso vadinamajam Ketvertui (angl. The Quad).

Pernai Azijos milžinėje apsilankiusi Ukrainos užsienio reikalų viceministrė Eminė Džaparova paragino Indiją atlikti svarbesnį vaidmenį padedant nutraukti Rusijos invaziją, sakydama, kad Kyjivas sveikintų bet kokias pastangas, kuriomis siekiama nutraukti karą.

Gairės: Dmytro Kuleba, Indija, Ukrainos ir Indijos ryšiai, Rusijos sąjungininkė, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS