D. Kuleba: Rusijos karas Ukrainoje ignoruoja pasaulio daugumos valią | Diena.lt

D. KULEBA: RUSIJOS KARAS UKRAINOJE IGNORUOJA PASAULIO DAUGUMOS VALIĄ

  • 0

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba penktadienį – antrųjų Maskvos karo prieš Kyjivą metinių išvakarėse – JT Generalinėje Asamblėjoje apkaltino Rusiją ignoruojant pasaulio valią.

Asamblėjos posėdis buvo surengtas Ukrainai rengiantis minėti antrąsias Rusijos plataus masto invazijos metines tuo metu, kai JAV Kongresas vis dar blokuoja gyvybiškai svarbią JAV pagalbą Ukrainai, o Rusija jaučiasi padrąsinta pastarosiomis savaitėmis pasiektų naujų laimėjimų.

„Rusija ignoruoja pasaulio daugumos valią. Ji tęsia savo agresiją ir meta vis daugiau žmonių į karo liepsnas“, – sakė D. Kuleba.

„Taip pat matome, kad per šiuos dvejus metus pasaulinis saugumas tik pablogėjo. Visame pasaulyje įsiplieskia vis daugiau karų ir konfliktų. Viena iš to priežasčių – kraujuojanti žaizda Europos širdyje.“

Ukraina yra priklausoma nuo Vakarų tiekiamų ginklų ir šaudmenų – karinės paramos šaliai reikia siekiant apsiginti nuo Rusijos atakų, kurios suintensyvėjo, nes Maskva siekia pasinaudoti tuo, kad Kyjivo ištekliai mūšio lauke yra išsekę.

Šį savaitgalį į Ukrainą atvyks ne vienas Vakarų šalių lyderis, norintis pademonstruoti paramą Kyjivui, nes karas vis tęsiasi, o dvejus metus trunkančios kovos su didesne ir turtingesne kariuomene atima jėgas.

 „Esu dėkingas visoms JT valstybėms narėms, kurios nuosekliai palaikė svarbius Generalinės Asamblėjos raginimus, smerkiančius Rusijos agresiją prieš Ukrainą ir raginančius Maskvą nutraukti karo veiksmus“, – JT sakė D. Kuleba.

„Ši asamblėja ne kartą parodė, kad pasaulio dauguma stovi Ukrainos pusėje.“

Rusija taikos susitikimą Šveicarijoje pavadino beprasmiu

D. Kuleba sakė, kad Ukraina aktyviai rengiasi Šveicarijoje vyksiančiam pasauliniam taikos aukščiausiojo lygio susitikimui, tačiau Rusija šią iniciatyvą pavadino beprasme. 

Šveicarijos užsienio reikalų ministras Ignazio Cassisas (Injacijus Kasisas) pakvietė visas valstybes nares prisijungti prie derybų, kurios, pasak jo, turėtų būti surengtos iki vasaros.

Tačiau Rusijos ambasadorius prie JT Vasilijus Nebenzia atmetė šią iniciatyvą kaip beprasmę.

„Nereikėtų gaišti laiko beprasmiškiems Kyjivo planams derėtis remiantis [Ukrainos prezidento Volodymyro] Zelesnkio vadinamąja taikos formule“, – sakė jis.

„Tai ne kas kita, kaip ultimatumas ir bandymas bet kokia kaina įvilioti kuo daugiau šalių į nesibaigiančius susitikimus dėl šio utopinio projekto.“

 

Gairės: karas Ukrainoje, Dmytro Kuleba, Rusija, JAV kongresas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS