D. Trumpas siekia, kad ieškinys dėl įslaptintų dokumentų būtų atmestas | Diena.lt

D. TRUMPAS SIEKIA, KAD IEŠKINYS DĖL ĮSLAPTINTŲ DOKUMENTŲ BŪTŲ ATMESTAS

Donaldo Trumpo advokatai ketvirtadienį paprašė federalinio teismo atmesti jam pareikštus kaltinimus po kadencijos pabaigos iš Baltųjų rūmų neteisėtai išsinešus įslaptintus dokumentus, teigdami, jog jam galioja prezidentinė neliečiamybė.

Byla, kurioje D. Trumpas kaltinamas su savimi į Mar-a-Lago rūmus Floridoje pasiėmęs dokumentus ir kliudęs tyrėjams juos susigrąžinti, yra viena iš keturių baudžiamųjų bylų, D. Trumpui iškeltų, jam pretenduojant į antrą kadenciją prezidento poste.

D. Trumpas pareiškė esąs nekaltas pagal visus 40 specialiojo advokato Jacko Smitho Floridoje jam pareikštų kaltinimų punktus.

20 lapų apimties prašyme D. Trumpo advokatai teigia, jog iš Baltųjų rūmų išsinešdamas dokumentus jis vis dar ėjo oficialias pareigas.

„Prezidentas Trumpas šį sprendimą priėmė vis dar užimdamas savo postą. Sprendimas, dėl kurio jis yra kaltinamas, buvo oficialaus asmuo poelgis, todėl jam galioja prezidentinė neliečiamybė“, – rašoma prašyme.

D. Trumpas tuo pačiu argumentu naudojosi ir atsakydamas į federalinius kaltinimus dėl suokalbio, siekiant išsilaikyti valdžioje po Joe Bidenui pralaimėtų 2020 m. rinkimų, kuris baigėsi tuo, kad 2021 m. sausio 6 d. gauja D. Trumpo rėmėjų šturmavo JAV Kongreso rūmus.

Šį mėnesį federalinis apeliacinis teismas nustatė, kad jo teiginys dėl imuniteto „neturi pagrindo“ JAV konstitucijoje. Tuomet D. Trumpas pateikė apeliaciją Aukščiausiajam teismui, siekdamas šį nuosprendį anuliuoti.

Klausimas, ar buvęs JAV prezidentas turi neliečiamybę baudžiamosios atsakomybės atžvilgiu, JAV jurisprudencijoje dar nėra nagrinėtas, nes iki D. Trumpo dar nė vienas buvęs prezidentas nebuvo apkaltintas įvykdęs nusikaltimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS