D. Trumpas švenčia „superantradienio“ pergales kovoje dėl Baltųjų rūmų | Diena.lt

D. TRUMPAS ŠVENČIA „SUPERANTRADIENIO“ PERGALES KOVOJE DĖL BALTŲJŲ RŪMŲ

  • 0

Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) džiaugėsi lengvai laimėjęs „superantradienio“ pirminius rinkimus, po kurių jis praktiškai užsitikrino Respublikonų partijos nominaciją, leisiančią jam lapkritį vėl susikauti prezidento rinkimuose su demokratu Joe Bidenu (Džo Baidenu).

Penkiolikoje valstijų ir vienoje JAV teritorijoje įvyko iki šiol didžiausias 2024-ųjų prezidento rinkimų proceso renginys, kuriame ir D. Trumpas, ir J. Bidenas dėl savo partijų nominacijų varžėsi su mažiau žinomais konkurentais. Tiek D. Trumpas, tiek dabartinis prezidentas J. Bidenas siekia antros kadencijos Baltuosiuose rūmuose.

Tarp D. Tumpo ryškiausių antradienio laimėjimų prieš vienintelę likusią jo varžovę Nikki Haley (Niki Heili) buvo pergalės Teksaso ir Kalifornijos valstijose, kur jis sulaukė paramos visose demografinėse grupėse. Triumfavęs konservatyviose pietinėse valstijose, palaikymo respublikonas susilaukė ir liberalesnėse vietose, pavyzdžiui, Virdžinijoje, kuri buvo laikoma viena iš jo varžovės geriausių galimybių laimėti.

D. Trumpui nepavyko iškovoti absoliučios pergalės – N. Haley laimėjo įtemptą kovą šiaurės rytuose esančioje Vermonto valstijoje, tačiau buvęs šalies vadovas savo šalininkams sakė, kad jie tapo „nuostabios nakties ir nuostabios dienos“ liudininkais.

„Ne veltui jį vadina „superantradieniu“, – džiūgaujančiai miniai kalbėjo D. Trumpas savo rezidencijoje „Mar-a-Lago“ Floridoje. – Tai didelis dalykas. Jie man sako, žinovai ir kiti, kad niekada nėra buvę nieko panašaus, niekada nebuvo nieko taip įtikinamo.“

Šių metų „superantradienis“ iš esmės tebuvo formalumas, nes J. Bidenas ir D. Trumpas faktiškai užsitikrino savo partijų nominacijas dar prieš antradienio balsavimą.

N. Haley, buvusi ambasadorė prie Jungtinių Tautų, nesugebėjo sudaryti D. Trumpui jokių rimtų kliūčių nuo sausio, kai Ajovoje vykusiame pirmajame balsavime liko trečia.

2020 metų rinkimuose 7 mln. balsų skirtumu J. Bidenui pralaimėjęs D. Trumpas, kuriam pateiktas 91 kaltinimas kriminaliniais nusikaltimais keturiuose teismo procesuose ir prieš kurį dukart buvo surengta apkalta, yra nepanašus į jokį kitą kandidatą JAV prezidento rinkimų istorijoje.

Numanau, kad Nikki Haley baigs ir pasitrauks. Po šio vakaro jai nėra jokių galimybių gauti nominaciją.

Tačiau verslo magnato patrauklumas tarp darbininkų klasės, provincijos gyventojų ir baltųjų rinkėjų pastūmėjo jį link nominacijos viename iš labiausiai nuspėjamų pirminių rinkimų sezonų šiuolaikinėje istorijoje.

N. Haley – pasiturinčių priemiesčių rinkėjų ir universitetų absolventų favoritė – surinko tik labai nedaug iš nominacijai reikalingų delegatų.

J. Bidenas prieš D. Trumpą – scenarijus kartojasi

„Numanau, kad Nikki Haley baigs ir pasitrauks. Po šio vakaro jai nėra jokių galimybių gauti nominaciją“, – naujienų agentūrai AFP sakė respublikonų aktyvistas Kenny Nailas (Kenis Neilas) per D. Trumpo kampanijos vakarėlį Floridoje.

D. Trumpas laimėjo ir Meine, vienoje iš valstijų, kurios siekė pašalinti jį iš respublikonų pirminių rinkimų biuletenio dėl įtariamo jo dalyvavimo sukilime – 2021 metų sausio 6 dieną respublikono šalininkų surengtame išpuolyje prieš JAV Kapitolijų.

Pirmadienį Aukščiausiasis Teismas atmetė tokį Kolorado ir Meino valstijų siekį bei atvėrė D. Trumpui kelią būti įtrauktam į biuletenį visose valstijose.

Valstijose, kuriose buvo varžomasi antradienį, respublikonas turėjo galimybę surinkti 70 proc. delegatų, kurių reikia, kad vasarą vyksiančiame suvažiavime būtų išrinktas partijos kandidatu.

Kalbant apie matematinius skaičiavimus D. Trumpui nepavyko galutinai užbaigti kovos dėl nominacijos, tačiau, jo kampanijos komandos teigimu, jis tikisi tai pasiekti ne vėliau kaip kovo 19 dieną.

Prieš „superantradienį“ didelių vilčių nedėjusi N. Haley stebėti rezultatų atvyko į Čarlstoną, Pietų Karolinos valstijoje, bet nebuvo tikimasi jos kalbos, o trečiadienį ji nenumatė jokių renginių.

Kai kurie pirminių rinkimų stebėtojai tikisi, kad 52-ejų N. Haley netrukus baigs savo kampaniją, nors ji pati tvirtina, kad lapkritį turėtų daugiau galimybių įveikti J. Bideną nei D. Trumpas, o tai gali paskatinti ją tęsti kovą.

„Lieka daug respublikonų pirminių rinkimų rinkėjų, reiškiančių didelį susirūpinimą dėl Donaldo Trumpo“, – vėlai antradienį sakė jos atstovė spaudai.

J. Bidenas buvo įtrauktas į demokratų pirminių rinkimų biuletenį, tačiau jis nesusidūrė su rimtu dviejų kitų pretendentų pasipriešinimu, todėl jo paskyrimas dalyvauti rudenį vyksiančiame galutiniame etape tapo formalumu.

Ketvirtadienį jis turi kreiptis į visus Kongreso narius su savo metiniu pranešimu apie valstybės padėtį. Jam tai taps platforma rinkiminių pažadų ir tikslų paskelbimui.

81-erių demokratas „superantradienio“ balsavime pasiekė aiškią pergalę, atmetus pralaimėjimą mažytėje Ramiojo vandenyno teritorijoje, Amerikos Samoa. Jis pareiškė, kad D. Trumpas yra pasiryžęs sunaikinti JAV demokratiją.

"[D. Trumpas] padarys ar pasakys bet ką, kad patektų į valdžią“, – teigė J. Bidenas jo kampanijos komandos išplatintame pareiškime.

Stephanie Perini-Hegarty (Stefani Perini-Hegati) balsavo už J. Bideną Kvinsio mieste, Masačusetso valstijoje.

„Manau, kad mums reikia lyderio, kuris nebūtų įsivėlęs į korupciją ir rūpintųsi žmonių interesais“, – AFP sakė 55 metų moteris.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS