Daugėja britų, manančių, kad „Brexit“ buvo klaida | Diena.lt

DAUGĖJA BRITŲ, MANANČIŲ, KAD „BREXIT“ BUVO KLAIDA

  • 5

Britų, manančių, kad „Brexit“ buvo klaida, skaičius pasiekė naują rekordą – taip dabar mano 57 proc. respondentų. Maža to, daugiau kaip pusė apklaustų britų nurodė, kad jei būtų vėl surengtas referendumas, jie balsuotų už grįžimą į Bendriją. Apie britų ir ten gyvenančių lietuvių nuotaikas bei ko pasiilgsta „Brexit“ nepatenkinti britai LNK reportaže papasakojo lietuvių bendruomenės pirmininke Jungtinėje Karalystėje Alvija Černiauskaitė.

„Kadangi praėjo jau gana nemažai laiko, žmonės pamatė, kokie vis tik yra padariniai. Ypač su tuo susiduria žmonės iš tam tikrų sektorių. Pavyzdžiui, verslininkai susidūrė su žmonių trūkumu ir labai sudėtingu įdarbinimu. Taip pat nepatenkinti tie, kurie nori praleisti pensiją kažkur Italijoje, Prancūzijoje. Kas buvo visiškai įprasta anksčiau, dabar reikalauja tikrai daug pastangų. Žmonės pamatė tai ir tikrai keičia savo nuomonę. Aišku, vis dar yra ta grupė žmonių, kurie mano, kad praėjus penkeriems metams viskas gerės ir atsistos į savo vietas. Tačiau tikrai nemažai žmonių keičia savo nuomonę“, – pasakojo A. Černiauskaitė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kas labiausiai britus pykdo? Ko jie labiausiai pasiilgo, išstoję iš ES? Tikriausiai tai nėra vien pensija Italijoje ar darbuotojų trūkumas.

– Tai apsunkintos kelionės, apsunkinti siuntiniai. Ką anksčiau galėjai parsisiųsti per 24 val. ir gana paprastai, dabar užtrunka ilgiau, yra papildomų mokesčių. Yra tokių kasdienių dalykų, apie kuriuos anksčiau žmonės nepagalvojo, tačiau susiduria su tuo visi. Labai sudėtinga tam tikriems sektoriams dėl žmonių įdarbinimo. Verslininkai, kurie turi įdarbinti, sakykime, sezoninius darbuotojus – jiems yra didelių palengvinimų, tačiau tie, kurie įdarbina daug žmonių ir jiems nėra jokių palengvinimų, tikrai išgyvena tam tikrus iššūkius.

Verslininkai, kurie turi įdarbinti, sakykime, sezoninius darbuotojus – jiems yra didelių palengvinimų, tačiau tie, kurie įdarbina daug žmonių ir jiems nėra jokių palengvinimų, tikrai išgyvena tam tikrus iššūkius.

– Ar žmonės nesijaučia apgauti? Juk politikai prieš „Brexit“ žadėjo absoliučiai priešingą dalyką, esą, išstojus iš ES, britų lauks tik šviesus rytojus.

– Taip, ši tema tikrai sklando ore ir labai daug kas apie tai kalba. Aišku, linksniuojamas Borisas Jhonsonas. Buvo labai daug melagienų tuo metu, žmonėms tiesiog į pašto dėžutes skriejo informaciniai bukletai, su, sakykime, informacija, kad būtent sveikatos apsaugos sistema jūsų lauks išskėstomis rankomis, nebus jokių eilių, nes sumažės žmonių, bus daugiau finansavimo, geresnių gydytojų ir pan., kas visiškai neišsipildė. Žmonės dėl to labai nusivylė. Nors iš pradžių negalvojo, kad tai yra melagienos, tačiau dabar jau tikrai suprato.

– Ar britų politikai dabar kaip nors reaguos į tokias piliečių nuotaikas? Pabandykime pasvarstyti, kokie šansai naujam referendumui, tik jau dėl Jungtinės Karalystės prašymosi atgal į Bendriją?

– Tokių pamąstymų buvo visą šį laikotarpį, nes tai vienas, tai kitas ir politikas apie tai užsiimdavo. Tačiau turbūt laikas parodys, nes tai būtų labai sunkus kelias, vėl reikalaujantis labai daug pastangų. Žinoma, viskas yra politikų rankose, galima tai įvykdyti. Tačiau kaip sureaguos visa visuomenė ir pati ES?

– Britų nuotaikas jau žinome. O koks lietuvių emigrantų nusiteikimas Didžiojoje Britanijoje?

– Jeigu kalbant būtent apie „Brexit“, tai, žinoma, visi nusiteikę labai neigiamai. Jau minėjau keletą kartų – jei prieš tai žmonės nebuvo apsisprendę, ar grįžti į Lietuvą, tai „Brexit“ tikrai uždėjo tą paskutinį tašką ir tam tikrą procentą žmonių paskatino grįžti į Lietuvą. Kiti dalykai paveikė taip pat, kaip ir pačius britus.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

britonai

pradeda atsipeikėti iš pirmo apsvaigimo.

Litas

tik visiskas asilas gali noreti sajungos ,ir atsikratyti savo valiutos vardan buti atsiklaupusiu amzinu vergu ,be savo nuoziuros gyventi laisvai .

Anonimas

o tie tipo britai ,,tai vaskos ,maskos ir mahmudai?visi pasalpiniai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS