Dėl būsto trūkumo Ispanija skelbia „Auksinės vizos“ programos pabaigą | Diena.lt

DĖL BŪSTO TRŪKUMO ISPANIJA SKELBIA „AUKSINĖS VIZOS“ PROGRAMOS PABAIGĄ

Siekdama kovoti su būsto trūkumu Ispanijoje, kairiųjų vyriausybė nusprendė užbaigti „Auksinės vizos“ programą, skirtą investuotojams į nekilnojamąjį turtą iš ne ES šalių.

Taip norima pažaboti spekuliaciją, pirmadienį Sevilijoje sakė ministras pirmininkas Pedro Sánchezas. „Imsimės reikalingų priemonių,, kad gyvenamasis plotas būtų teisė, o ne spekuliacinis verslas“, – kalbėjo jis. Anot socialistų politiko, Ministrų taryba antradienį Madride priims sprendimą dėl reikalingų įstatymų pataisų. Tačiau kada jos įsigalios, premjeras nepasakė.

„Auksinės vizos“ programa nuo 2013 m. leidžia piliečiams iš ne ES šalių Ispanijoje nusipirkti būstą, jei jie šalyje įsigyja nekilnojamo turto už mažiausiai 500 000 eurų. Programa taip pat galioja mažiausiai milijono eurų investicijoms į įmones ar 2 mln. eurų – į valstybės obligacijas. Panašios programos per euro krizę buvo inicijuotos ir kitose ES šalyse.

Vizos už nekilnojamojo turto įsigijimą visur vertinamos prieštaringai, nes yra laikomos viena kainų nekilnojamojo turto rinkoje didėjimo ir būsto trūkumo priežasčių. P. Sánchezas pirmadienį sakė, kad Ispanijoje 94 proc. visų „auksinių vizų“ suteikiamos už investicijas į nekilnojamąjį turtą. „Tačiau norime būti produktyvių investicijų šalimi, kurioje kuriamos inovacijos ir aukštos kokybės darbo vietos“, – pabrėžė ministras pirmininkas.

Pirmiausiai tokiuose didmiesčiuose, kaip Madridas, Barselona, Malaga ar Valensija, taip pat Balearuose su atostogautojų pamėgta Maljorka padėtis, anot P. Sánchezo, labai įtempta. Dėl didelės paklausos tarp turtingų užsieniečių vietiniams, „kurie čia gyvena, dirba ir moka mokesčius, beveik neįmanoma rasti padoraus būsto“.

Oficialiais duomenimis, nuo 2013 m. Ispanija suteikė daugiau kaip 5 000 „auksinių vizų“, per 2 000 jų teko Kinijos piliečiams.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Nezinau,

kur ten jo truksta! Istisos urbanizacijos stovi tuscios - pats maciau simtus kartu.

Blinda

Straipsnis apie auksine viza,taciau kokie jos privalumai nei zodelio.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS