Elektroninės cigaretės – tik su gydytojo receptu? | Diena.lt

ELEKTRONINĖS CIGARETĖS – TIK SU GYDYTOJO RECEPTU?

  • 13

Australija ruošiasi rimtai kovai su elektroninėmis cigaretėmis. Australai kaip ir daugelis kitų šalių gyventojų normalias cigaretes pakeitė elektroninėmis, praneša LNK.

„Iš pradžių man nelabai patiko, bet kadangi jose yra nikotino, gavau dopamino poveikį, kurį gaudavau su cigaretėmis“, – teigė mergina.

Anksčiau elektroninės cigaretės buvo skirtos atpratinti nuo tikrų. Tačiau sveikatos apsaugos specialistai tikina, kad dabar situacija atvirkštinė – spalvoti pakeliai bei įvairūs skoniai masina jaunus žmones rūkyti. Be to, elektroninės cigaretės Australijoje gerokai pigesnės už tikras.

„Trylikos-septyniolikos metų paaugliai yra vieni didžiausi šių gaminių vartotojai. 18-24 m. jaunimas užaugo su įspėjimais apie žalą sveikatai ant pakelių, nerūkymo reklamomis. Šie gaminiai skirti jiems“, – sakė visuomenės sveikatos specialistė Becky Freeman.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Pastaraisiais dešimtmečiais Australija pirmavo nerūkančių skaičiumi, tačiau dabar situacija kinta.

„Per pastaruosius 5 m. rūkymas išaugo, o tai susiję su tuo, kad labai išpopuliarėjo elektroninės cigaretės“, – B. Freeman

Šiuo metu neteisėta pirkti ar naudoti nikotino turinčius gaminius be registruoto šeimos gydytojo recepto. Taip pat draudžiama šiuos gaminius parduoti jaunesniems nei 18 m. asmenims. Tačiau importuotojai, pardavėjai ir toliau pardavinėja, kaip jie teigia, nikotino neturinčias cigaretes. Kas daugeliu atveju nėra tiesa.

Elektroninėse cigaretėse galima rasti tų pačių medžiagų kaip nagų lako valiklyje, purškiklyje nuo vabzdžių.

„Juose yra sunkiųjų metalų pėdsakų, kurie pakankamai kenksmingi. Elektroninėse cigaretėse galima rasti tų pačių medžiagų kaip nagų lako valiklyje, purškiklyje nuo vabzdžių“, – sakė B. Freeman.

Tad Australija žada griežtinti įstatymus. Siūloma elektronines cigaretes imti pardavinėti taip pat kaip vaistus, su receptu, vaisto pakuotėse ir be nikotino arba su sumažinta jo koncentracija.

„Turime nedidelę progą veikti dabar, kol nėra vėlu“, – tvirtino B. Freeman.

Pagrindinis įstatymo tikslas – kuo labiau apsunkinti vaikų galimybes gauti šių produktų. Nikotinas sukelia didelę priklausomybę, ypač jaunesniems, nei 25 m. žmonėms, kurių smegenys vis dar vystosi.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Butu gerai suzinojus.

Kiek cigareciu gamintojai sumokejo valdziai kad panaikintu elektronines?

Ela

Ligonius gyventojus gydys--- aptarnaus ir konsultuos slaugytojos ,o rūkančiuosius GYDYTOJAI. Puiku, geriau nesugalvosi )))

!!!

Ar nenustosit kliedėti apie "elektronines" cigaretes, glušų ...m...tj!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS