ES ministrai: sprendimas dėl partnerystės dabar priklauso nuo Kijevo | Diena.lt

ES MINISTRAI: SPRENDIMAS DĖL PARTNERYSTĖS DABAR PRIKLAUSO NUO KIJEVO

Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų ministrai pirmadienį pakartojo, kad Bendrija nori sudaryti istorinę partnerystės sutartį su Ukraina, tačiau pažymėjo, kad šis sprendimas dabar aiškiai priklauso nuo Kijevo.

„Mes, žinoma, norime, kad Ukraina pasirašytų asociacijos sutartį – tam vis dar yra vilties“, – sakė Vokietijos diplomatijos vadovas Guido Westerwelle (Gvidas Vestervelė), atvykęs į Briuselį derybų su kolegomis iš kitų 27 ES šalių.

„Jeigu būtų aiški žinia iš Kijevo – esame pasiruošęs pasirašyti (kad ir) rytoj“, – sakė Švedijos užsienio reikalų ministras Carlas Bildtas (Karlas Biltas), kuris buvo itin svarbus veikėjas ne vienerius metus dėtose pastangose sudaryti politinės asociacijos ir laisvosios prekybos sutartį su Ukraina, turinčią priartinti tą postkomunistinę šalį prie Vakarų valstybių.

Ministrai vienas po kito ragino Ukrainą priešintis Rusijos daromam spaudimui atsigręžti į Rytus, o ne Vakarus, nors ES plėtros komisaras Stefanas Fuele (Štefanas Fiulė) sekmadienį paskelbė, kad Briuselis stabdo derybas dėl asociacijos sutarties, nesulaukęs aiškaus atsakymo dėl Kijevo pozicijos.

„ES durys lieka atviros, bet aišku, kad jie nepajėgūs per jas įžengti“, – sakė Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Williamas Hague'as (Viljamas Heigas).

„Svarbu, kad jie taptų pajėgūs (tai padaryti) be spaudimo“, – pridūrė jis, sakydamas, kad glaudesni ryšiai tarp Ukrainos ir 28 šalių bloko atitiktų visos Rytų Europos, įskaitant Rusiją, interesus.

Ministrai vėliau pirmadienį planuoja dalyvauti pietuose su Rusijos diplomatijos vadovu Sergejumi Lavrovu.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS