Estijos ministrė pirmininkė sutiktų tapti NATO vadove | Diena.lt

ESTIJOS MINISTRĖ PIRMININKĖ SUTIKTŲ TAPTI NATO VADOVE

Estijos ministrė pirmininkė Kaja Kallas antradienį leido suprasti, kad norėtų užimti NATO vadovo postą, šaltojo karo laikais sukurtam aljansui toliau sprendžiant Rusijos karo Ukrainoje klausimus ir kuriant bendras strategijas dėl Kinijos bei kitų kylančių grėsmių.

Kalbėdama Vašingtone vykusiame „Politico“ gynybos aukščiausiojo lygio susitikime, K. Kallas buvo paklausta, ar norėtų, kad būtų svarstoma jos kandidatūra, kai NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pasitrauks. Ji trumpai atsakė „taip“ ir šis jos atsakymas sulaukė plojimų.

K. Kallas pavardė pastaruoju metu jau buvo siejama su aukščiausiu aljanso postu, nors ji išreiškė abejonių dėl tikimybės, kad generaliniu sekretoriumi bus paskirtas asmuo iš kurios nors aljanso rytinio flango valstybės.

Prieš pat šį klausimą ji pasakojo neseniai išgirdusi „pokštą“, esą kitas NATO vadovas turėtų būti moteris iš vienos iš naujesnių valstybių narių ir iš šalies, kuri gynybai skiria ne mažiau kaip 2 proc. savo metinio BVP.

Mes norime tvarios taikos. Ir, žinoma, Amerikos parama tam yra labai svarbi.

„Politico“ praneša, kad K. Kallas teigiamai vertino Ukrainos perspektyvas galiausiai nugalėti Rusiją mūšio lauke ir išreiškė nuostabą, kad „skeptiškai nusiteikusių“ JAV politinių veikėjų, su kuriais ji susitiko šią savaitę viešėdama Vašingtone, buvo mažiau nei tikėjosi.

K. Kallas įsitikinusi, kad Ukraina galiausiai atlaikys Rusijos invaziją, abiejose Atlanto pusėse didėjant susirūpinimui, kad Ukrainos ir Rusijos mūšiai artėja prie aklavietės.

„Visiškai suprantu ir tikiu, kad ją galima įveikti, – sakė K. Kallas, turėdama omenyje Rusijos kariuomenę. – Ir Ukraina gali laimėti šį karą“.

Estijos premjerė atmetė nuomonę, kad karas atsidūrė aklavietėje, sakydama, kad taip vaizduoti sąlygas mūšio lauke tarnauja Rusijos interesams. „Tai naudinga jiems, – sakė K. Kallas. – Nepakliūkime į šiuos spąstus“.

K. Kallas, susitikusi su prezidento Joe Bideno administracijos pareigūnais ir įstatymų leidėjais Kapitolijaus kalvoje, pabrėžė, kad siekiant ilgalaikės taikos regione būtina JAV parama. „Mes norime tvarios taikos. Ir, žinoma, Amerikos parama tam yra labai svarbi“, – sakė ji.

Gairės: Estijos ministrė pirmininkė, Kaja Kallas, NATO vadovė, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS