Estijos premjerė: nebijome Rusijos | Diena.lt

ESTIJOS PREMJERĖ: NEBIJOME RUSIJOS

Estijos ministrė pirmininkė Kaja Kallas sako, kad Rusijos sprendimas paskelbti jos paiešką yra Kremliaus mėginimas diskredituoti ją dėl galimo aukšto posto Europos Sąjungoje (ES).

„Taip norima mane įbauginti ir sulaikyti nuo sprendimų, kuriuos kitu atveju priimčiau“, – teigė politikė agentūrai „Reuters“ sekmadienį paskelbtame interviu. – Tačiau tai Rusijos scenarijus. Tai nestebina ir mūsų negąsdina“.

Rusija praėjusią savaitę dėl esą priešiškų veiksmų ir „istorinės atminties niekinimo“ įtraukė K. Kallas į ieškomų asmenų sąrašą. Ji kaltinama „sovietų karių paminklų griovimu“. Už tai Rusijos įstatymai numato penkerių metų laisvės atėmimo bausmę.

Estijoje pastaraisiais metais buvo demontuoti paminklai, primenantys sovietų karių kovą Antrajame pasauliniame kare.

Taip norima mane įbauginti ir sulaikyti nuo sprendimų, kuriuos kitu atveju priimčiau.

Po Maskvos išduoto arešto orderio K. Kallas sulaikymas grėstų tik tuomet, jei ji įžengtų į Rusijos teritoriją. Briuselyje spėliojama, kad 46-erių K. Kallas, kuri yra viena aktyviausių Ukrainos rėmėjų ir viena griežčiausių Rusijos kritikių, gali tapti naująja ES užsienio politikos įgaliotine.

Paklausta apie šį postą, K. Kallas reagavo santūriai: „Dar anksti apie tai kalbėti. Aš esu Estijos ministrė pirmininkė“. Tačiau, anot politikės, spėlionės apie jos politinę ateitį akivaizdžiai paskatino Rusijos agresiją jos atžvilgiu. „Sunku būti populiariam, – ironizavo K. Kallas. – Tai suprato ir rusai, todėl išdavė mano arešto orderį, jog iš tikrųjų pabrėžtų didžiausią argumentą prieš mane, kad esu provokacija Rusijai“.

Gairės: Estijos ministrė pirmininkė, Kaja Kallas, Rusija, paieška, arešto orderis, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS