EŽTT pasmerkė Rusiją dėl nesugebėjimo tinkamai ištirti B. Nemcovo nužudymo bylą | Diena.lt

EŽTT PASMERKĖ RUSIJĄ DĖL NESUGEBĖJIMO TINKAMAI IŠTIRTI B. NEMCOVO NUŽUDYMO BYLĄ

  • 3

Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) antradienį pasmerkė Rusiją už tai, kad ji nesugebėjo tinkamai ištirti 2015 metais įvykdyto aukšto rango opozicijos politiko Boriso Nemcovo nužudymo, galimai susijusio su Čečėnijos vadovu Ramzanu Kadyrovu.

B. Nemcovas, atviras Rusijos lyderio Vladimiro Putino kritikas, buvo nušautas einantis per tiltą netoli Kremliaus Maskvoje.

Nors 2017 metais teismas dėl jo nužudymo nuteisė penkis asmenis, Strasbūre įsikūręs EŽTT pareiškė, kad Rusijos tyrimas buvo neveiksmingas.

Antradienį priimtame sprendime septynių teisėjų kolegija padarė išvadą, kad tyrėjai „gavo svarių įrodymų, leidžiančių manyti, jog prie šių įvykių galėjo prisidėti tam tikri Čečėnijos respublikos vidaus saugumo pajėgų pareigūnai“.

Tačiau ji teigė, kad šios tyrimo kryptys niekada nebuvo ištirtos ar atskleistos teisme, nes ši policijos tyrimo dalis buvo atskirta nuo oficialaus tyrimo.

Daugelis asmenų, galėjusių suteikti bylai itin svarbios informacijos, nebuvo apklausti, jiems nebuvo užduoti svarbiausi klausimai.

„Daugelis asmenų, galėjusių suteikti bylai itin svarbios informacijos, nebuvo apklausti, jiems nebuvo užduoti svarbiausi klausimai“, – sakoma EŽTT sprendime.

„Tyrimo metu nepavyko itin kruopščiai ištirti politinio pasikėsinimo nužudyti motyvų arba pateikti kito patikimo nužudymo motyvų paaiškinimo“, – sakoma jame.

EŽTT priklauso visos Europos teisių gynimo institucijai – Europos Tarybai, iš kurios Rusija buvo pašalinta po to, kai praėjusių metų vasarį pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą.

Skundą dėl B. Nemcovo nužudymo jo dukra pateikė 2015 metų rugpjūtį, o tai reiškia, kad Teismas vis dar buvo kompetentingas nagrinėti bylą.

B. Nemcovo šeima jau seniai įtaria R. Kadyrovą prisidėjus prie nužudymo, o Jungtinės Valstijos Čečėnijos vadovui dėl šios žmogžudystės ir kitų įtariamų žmogaus teisių pažeidimų taiko sankcijas.

Svarbus V. Putino, kurio vadinamieji Kadyrovo būriai atliko svarbų vaidmenį Rusijai įsiveržiant į Ukrainą, sąjungininkas R. Kadyrovas neigė bet kokį savo dalyvavimą.

Birželį EŽTT taip pat pasmerkė Rusiją už tai, kad ji tinkamai netyrė opozicijos veikėjo Aleksejaus Navalno apnuodijimo 2020 metais, kuris, anot Vakarų, buvo pasikėsinimas nužudyti.

Kaip ir B. Nemcovo byloje, Teismas pareiškė, kad oficialaus tyrimo metu nebuvo ištirtas galimas politinis pasikėsinimo nužudyti motyvas ar valstybės agentų dalyvavimas.

Antradienį priimtame sprendime EŽTT nurodė Rusijai sumokėti B. Nemcovo dukrai 20 000 eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

123

Putiną smerkiu už tai, kad nenupylė ir to Navalno ? Būtų tyla ir ramybė, o dabar vis loja internete. Kas ten per sanatorija vietoj kalėjimo, kad leidžia naudotis internetu ?

apgailėtina

Ar Lietuva Abromavčiaus , Pociaus žūties bylas ištyrė?

Penkias ar

septynias šeimas žydelis turėjo..Neeilinė harizma ir ištvermė, protas ir gebėjimai..Užtai ir nukalė kolegos be laiko - niekas nemėgsta pranašesnių už save:D)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS