Filipinų prezidentas suteikė malonę už nužudymą nuteistam JAV pėstininkui | Diena.lt

FILIPINŲ PREZIDENTAS SUTEIKĖ MALONĘ UŽ NUŽUDYMĄ NUTEISTAM JAV PĖSTININKUI

Filipinų prezidentas Rodrigo Duterte (Rodrigas Dutertė) suteikė malonę JAV jūrų pėstininkui, nuteistam už vienos translytės moters nužudymą, pirmadienį pranešė pareigūnai.

Jaunesnysis kapralas Josephas Scottas Pembertonas (Džozefas Skotas Pembertonas) buvo kalinamas nuo 2014 metų spalio už Jennifer Laude (Dženifer Laud) nužudymą šiauriniame Olongapo mieste. Su ja vyras susipažino bare, kai turėjo laisvą dieną nuo pratybų.

26 metų lytį pakeitusi moteris vėliau buvo rasta negyva viename pigiame viešbutyje Olongapo uostamiestyje.

Praėjusią savaitę vietos teismas nusprendė, kad J. S. Pembertonas dėl gero elgesio gali išeiti į laisvę anksčiau, nei baigsis jam skirtas bausmės laikas, tačiau dėl apeliacijos vyras liko už grotų.

R. Duterte suteikta malonė pašalino visas kliūtis jam išeiti į laisvę, nors J. S. Pembertonas atlikto tik pusę iš jam skirtos 10 metų laisvės atėmimo bausmės.

R. Duterte atstovas Harry Roque (Haris Rokė) ir teisme J. Laude šeimai atstovavusi teisininkė, patvirtino, kad prezidentas suteikė malonę nuteistajam.

„Prezidentas panaikino Pembertonui likusią bausmės dalį... Dabar jis gali vykti namo“, – sakė H. Roque žurnalistams.

Aukos šeimos advokatė pasmerkė prezidento sprendimą ir pavadino jį „pasišaipymu“ iš šalies teisingumo sistemos.

„Tai yra dar viena neteisybė – ne tik Jennifer Laude ir jos šeimos atžvilgiu, bet ir didelė neteisybė filipiniečių atžvilgiu“, – sakė Virginia Suarez (Virdžinija Suares).

„Tai yra Filipinų suvereniteto ir demokratijos parodija“, – sakoma jos pareiškime.

Malonės suteikimas JAV pėstininkui atnaujino antiamerikietiškas nuotaikas šioje Pietryčių Azijos šalyje, aktyvistų grupėms seniai reikalaujant išvesti šalyje dislokuotus JAV karius.

Nacionalinės teisininkų sąjungos atstovas Edre Olalia (Edrė Olalija) malonės suteikimą pavadino „įžūliu ir begėdišku [šalies suvereniteto] išpardavimu“.

Tačiau 2016 metais valdžią perėmęs R. Duterte tolsta nuo JAV ir siekia glaudesnių santykių su Kinija.

Pirmadienį po susitikimo su ministrų kabineto nariais R. Duterte turėtų kreiptis į tautą. Jis turėtų paliesti ir malonės klausimą, sakė H. Roque.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS