FTB vadovas metė iššūkį Pekinui | Diena.lt

FTB VADOVAS METĖ IŠŠŪKĮ PEKINUI

  • 15

Hipotezė, kad COVID-19 virusas gali būti dirbtinės kilmės, skando nuo pat pražūtingos pandemijos pradžios. Aukštų JAV pareigūnų pasisakymai suteikė naują impulsą šioms kalboms. FTB direktoriaus Christopherio Wray nedviprasmiškos užuominos padidino įtarimą, kad, oficialiais duomenimis, apie 7 mln. žmonių gyvybių nusinešęs virusas po pasaulį paplito ištrūkęs iš laboratorijos Kinijoje.

Sugrąžino senas abejones

Antradienio vakarą rodytame interviu JAV transliuotojui „Fox News“ Ch. Wray patvirtino ankstesnį šios agentūros vertinimą, kad koronaviruso plitimą greičiausiai lėmė galimas nesklandumas laboratorijoje Kinijoje.

„FTB jau kurį laiką darė prielaidą, kad pandemijos kilmė greičiausiai susijusi su incidentu laboratorijoje Uhane, – televizijai sakė R. Wray. – Kalbama apie galimą nutekėjimą iš Kinijos vyriausybės kontroliuojamos laboratorijos.“

Jo komentarai pasirodė po šios savaitės pradžioje paskelbto pranešimo, kad JAV energetikos departamentas nustatė, jog labiausiai tikėtina COVID-19 protrūkio priežastis – iš Kinijos laboratorijos pasklidęs virusas. Kitos JAV žvalgybos agentūros mano, kad virusas atsirado natūraliu būdu.

Pokalbio su „Fox News“ žurnalistais metu Ch. Wray taip pat apkaltino Kinijos vyriausybę bandant trukdyti JAV pastangoms ištirti pandemijos priežastis.

„Kinijos vyriausybė deda visas pastangas, kad sutrukdytų mūsų darbą,  kurį atlieka mūsų JAV vyriausybė ir artimi užsienio partneriai, – sakė Ch. Wray. – Ir dėl to visiems gaila.“

Pastebėjęs, kad virusas nusinešė milijonų amerikiečių gyvybes, jis sakė, jog tyrimas tęsiamas ir daug detalių dar negalima pateikti. FTB esą turi specialistų, kurie daugiausia dėmesio skiria „biologinių grėsmių, įskaitant tokius naujus virusus kaip COVID, keliamiems pavojams ir nuogąstavimams, kad jie gali patekti į blogų žmonių, priešiškos nacionalinės valstybės, teroristų ar nusikaltėlių rankas“.

Nuomonės skiriasi

JAV vyriausybėje vis dar nėra bendros nuomonės dėl viruso kilmės. Kai kurios JAV institucijos vis dar mano, kad virusas greičiausiai buvo perduotas natūraliu būdu, o kitos nėra apsisprendusios.

FTB jau kurį laiką darė prielaidą, kad pandemijos kilmė greičiausiai susijusi su incidentu laboratorijoje Uhane.

 

„Šiuo metu JAV vyriausybėje nėra bendros nuomonės, kaip tiksliai atsirado COVID, – pirmadienį pareiškė Nacionalinės saugumo tarybos komunikacijos direktorius Johnas Kirby. – Žvalgybos bendruomenė ir likusi vyriausybės dalis vis dar tai tiria. Mes tiesiog dar nesame pasiekę šio tikslo.“

Kaip teigiama sekmadienį „Wall Street Journal“ paskelbtame pranešime, JAV energetikos departamentas pakeitė koronaviruso kilmės vertinimą ir dabar taip pat daro prielaidą, kad tai galėjo būti nelaimingas atsitikimas laboratorijoje, tačiau tik su mažu tikrumo laipsniu. Taip, anot laikraščio, teigiama įslaptintoje žvalgybos ataskaitoje, kuri neseniai buvo pateikta Baltiesiems rūmams ir svarbiausiems Kongreso nariams.

Mokslininkai nori tiesos

Mokslo bendruomenė mano, jog labai svarbu nustatyti pandemijos kilmę, kad būtų galima geriau kovoti su būsimomis pandemijomis ar net užkirsti joms kelią. Iki šiol laikomasi pozicijos, kad koronaviruso šaltinis buvo laukinių gyvūnų – skujuočių – mėsa, į kurią virusas pateko iš šikšnosparnių. Tačiau dar 2021-ųjų pavasarį autoritetingi mokslininkai, tarp kurių – ir garsiausi koronavirusų tyrėjai, paragino nesiliauti ieškojus tikrojo viruso šaltinio.

Lemiamas akstinas paskelbti šį kreipimąsi buvo tų metų kovo 30-ąją paskelbta Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ataskaita, kurioje avarija Uhano virusologijos instituto laboratorijoje vadinama „labai mažai tikėtina“. Tačiau tuokart komisijos nariai, būdami Kinijoje, neturėjo galimybės susipažinti su pirminiais duomenimis, negavo informacijos apie ankstyvus pacientų mėginius, paimtus iki 2019 m. gruodžio.

Dar 2021 m. laikraštis „Wall Street Journal“, remdamasis JAV žvalgybos tarnybomis, rašė, kad dar 2019 m. lapkritį, kai apie COVID-19 Kinijoje viešai nebuvo kalbama, susirgo trys šio instituto darbuotojai – atsiradus labai sunkių peršalimo simptomų, jie buvo gydyti ligoninėje.

Politiniai aspektai

Kinijos atstovai atmetė tokias abejones ir pasigirdusius svarstymus dėl dirbtinės viruso kilmės vadina šmeižto kampanija prieš Pekiną.

Pekino užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Mao Ning pirmadienį pareiškė, kad viruso kilmės paieškos yra mokslinis klausimas ir jo „nereikėtų politizuoti“.

Versija apie pandemijos dirbtinę kilmę pasirodė tuo metu, kai JAV ir Kinijos santykiai išgyvena didelę įtampą. Sausio pabaigoje JAV erdvėje skraidė, kaip manoma, Kinijos šnipinėjimo balionas. Savaitgalį CŽV užsienio žvalgybos agentūros vadovas Williamas Burnsas pareiškė, kad Kinija svarsto galimybę teikti „mirtiną paramą“ Rusijai.

Tačiau naujausi FTB direktoriaus pareiškimai kelia įtampą ne tik Pekine. Manoma, kad jais pasinaudos respublikonai, kad padidintų spaudimą Joe Bideno administracijai. „Atėjo laikas visai J. Bideno administracijai prisijungti prie Energetikos departamento, FTB ir daugumos amerikiečių ir viešai pareikšti tai, ką mums visą laiką sakė sveikas protas. COVID-19 pandemija kilo dėl laboratorijos nuotėkio Uhane“, – rašė respublikonas, Atstovų Rūmų Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Michaelas McCaulas.

GALERIJA

  • FTB vadovas metė iššūkį Pekinui
Rašyti komentarą
Komentarai (15)

Nika

Be abejonės tai kitaicų "darbelis". Gal kas iš vyresnių zmonių atsimena, kad lerbėgus juodai katei tarp SSSR ir KINIJOS, BUVO PRADĖTA SVAIDYTIS ATOMIMIAIS PAGRASINIMAIS.Kitaicai pasakė, jad jiems atominė bomba tai popierinis tigras, ir jiems jis nebaisus, nes jų tiek daug prisiveisė, kad dalis vis tiek liks gyvi ir toliau prisidaugins. Tai dabar vietoj atominės jie covido virusus paleido platint visame pasaulyje, nes atominė bomba laikinai prarado aktualumą.

Ale

Kiets KAKAUBOJUS,musiau ankstesnius issukius issikrate is klyno, daba mundravoj.

FTB vadovas...

Pabučiuos Kinijai į užpakalį. Jie Kinijai tik tiek ir gali padaryti. Teroristinė Amerika niekaip negali apsiprasti, kad jų dominavimas pasaulyje JAU NEGRĮŽTAMA PRAEITIS.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS