Indonezijos lyderis po protestų atidėjo vizitą į Australiją | Diena.lt

INDONEZIJOS LYDERIS PO PROTESTŲ ATIDĖJO VIZITĄ Į AUSTRALIJĄ

  • 0

Indonezijoje per masinę demonstraciją prieš islamo įžeidimu kaltinamą gubernatorių prasiveržus smurtui šalies prezidentas Joko Widodo (Džokas Vidodas) atidėjo vizitą į Australiją, turėjusį prasidėti sekmadienį, pranešė vyriausybė.

Maždaug 50 tūkst. žmonių penktadienį Džakartoje protestuojant prieš sostinės gubernatorių Basuki Tjahają Purnamą (Basukį Čahają Purnamą), kilo susirėmimai tarp policijos ir demonstrantų. Kaip pranešama, vienas protestuotojų mirė dėl astmos priepuolio.

„Dėl dabartinių įvykių prezidentui reikėjo likti Indonezijoje“, – sakoma šeštadienį paskelbtame Užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

J.Widodo Australijoje lankėsi 2014 metais, per Didžiojo dvidešimtuko (G-20) susitikimą – netrukus po to, kai buvo išrinktas prezidentu, bet šio mėnesio kelionė būtų buvusi jo pirmasis oficialus dvišalis vizitas.

Pareiškime priduriama, kad J.Widodo paskambino Australijos ministrui pirmininkui Malcolmui Turnbullui (Malkolmui Ternbalui) ir informavo jį, kad lapkričio 6–8 dienomis planuotas vizitas bus atidėtas.

M.Turnbullas pareiškime atsakė: „Apgailestaujame, kad negalėsime rytoj sutikti jo Australijoje, bet visiškai suprantame būtinybę jam šiuo metu likti Indonezijoje.“

Protestus Džakartoje išprovokavo kaltinimai, kad B.T.Purnama, geriau žinomas Ahoko pravarde, įžeidė islamą, kritikuodamas oponentus, kai šie per rinkimų kampaniją vasario mėnesį panaudojo prieš jį Korano citatas.

Vėliau gubernatorius atsiprašė, bet jo oponentai sukėlė protestų bangą ir ragino jį pasiųsti į kalėjimą pagal griežtus Indonezijos įstatymus, numatančius baudžiamąją atsakomybę už šventvagystę.

Iš pradžių demonstracijos buvo taikios, bet vakare, protestuotojams atsisakius išsiskirstyti, įvykiai pasisuko nepageidaujama kryptimi. Tūkstančiai griežtosios linijos musulmonų susirėmė su policija, padeginėjo automobilius ir svaidė į pareigūnus butelius ir akmenis.

Policijos atstovas Boy Rafli Amaras (Bojus Raflis Amaras) sakė, kad per protestą vienas vyras mirė nuo astmos priepuolio, bet kai kurios šalies naujienų svetainės rašė, kad priepuolį galėjo sukelti ašarinės dujos.

Maždaug 160 žmonių prireikė pagalbos dėl ašarinių dujų poveikio. Be to, per protestus buvo sužeisti aštuoni policininkai, nurodė atstovas.

10 žmonių, įtariamų kursčius smurtą, buvo areštuoti.

Policija paskelbė, kad pirmadienį apklaus gubernatorių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS