Mianmare užpultas ASEAN diplomatus vežantis konvojus | Diena.lt

MIANMARE UŽPULTAS ASEAN DIPLOMATUS VEŽANTIS KONVOJUS

  • 0

Nenustatytos ginkluotos grupuotės nariai apšaudė Mianmare diplomatus vežantį konvojų, pirmadienį pranešė kariuomenės pareigūnas ir diplomatas.

Mianmare nuo 2021 metų vasario, kai kariuomenė nušalino Aung San Suu Kyi (Aung San Su Či) vyriausybę, vyksta neramumai.

Sekmadienį kelių transporto priemonių koloną, važiavusią Taungdži miestelyje Mianmaro rytuose esančioje Šanų valstijoje, užpuolė nenustatyta ginkluota grupuotė, naujienų agentūrai AFP sakė Jangone įsikūręs užsienio diplomatas, sutikęs kalbėti su anonimiškumo sąlyga.

„Vakar ryte buvo užpultas konvojus su keliais diplomatais“, – sakė šaltinis.

Jis pridūrė, kad konvojuje buvo Indonezijos ir Singapūro ambasadų diplomatai ir Pietryčių Azijos valstybių asociacijos (ASEAN) regioninio bloko pareigūnai, koordinuojantys humanitarinės pagalbos teikimą, ir pažymėjo, kad apie aukas nepranešta.

Aukšto rango kariuomenės pareigūnas, kuris nenorėjo būti įvardytas, AFP patvirtino, kad konvojus buvo apšaudytas.

Indonezijos prezidentas Joko Widodo (Džokas Vidodas) pirmadienį pareiškė, kad pareigūnai ir diplomatai sekmadienį keliavo perduoti humanitarinę pagalbą.

„Deja, pakeliui įvyko šaudymas“, – sakė jis, nepateikdamas daugiau detalių.

Indonezijos ir Singapūro ambasados Jangone į prašymą pakomentuoti kol kas neatsakė.

Pietinėje Šanų valstijoje, kurioje yra Taungdži, smurto, nuniokojusio Mianmarą po daugiau nei prieš dvejus metus įvykusio perversmo, buvo palyginti nedaug.

Tačiau kovo mėnesį toje pačioje valstijoje buvo nužudyta daugiau kaip 30 asmenų, o chunta ir kovotojai prieš perversmą apsikeitė kaltinimais dėl šių žudynių.

Šią savaitę Pietryčių Azijos šalių vadovai susitiks Indonezijoje, kur vyks aukščiausiojo lygio susitikimas. Jame, kaip tikimasi, daugiausia dėmesio bus skiriama Mianmaro krizei.

ASEAN, kurią kritikai ilgą laiką laikė ne daugiau nei neveiksmingų kalbų turgumi, vadovauja diplomatiniams bandymams išspręsti kruviną krizę.

Tačiau jos pastangos įstrigo, nes chunta ignoruoja tarptautinę kritiką ir atsisako bendrauti su savo oponentais, tarp kurių yra nušalinti įstatymų leidėjai, prieš perversmą nusistačiusios Liaudies gynybos pajėgos ir etninių mažumų ginkluotos grupės.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS