Ispanija žada blokuoti galimą referendumą dėl Katalonijos nepriklausomybės | Diena.lt

ISPANIJA ŽADA BLOKUOTI GALIMĄ REFERENDUMĄ DĖL KATALONIJOS NEPRIKLAUSOMYBĖS

Ispanijos premjeras Mariano Rajoy (Marianas Rachojus) pažadėjo blokuoti bet kokį Katalonijos lyderių mėginimą organizuoti referendumą dėl regiono nepriklausomybės, numatytą ateinančių metų lapkričio 9 dieną.

Netrukus po to, kai Katalonijos politinis vadovas Arturas Masas ketvirtadienį atskleidė planuojamo referendumo datą ir klausimą, Ispanijos lyderis atsisakė nors iš tolo pritarti valstybės padalijimui.

„Tai prieštarauja konstitucijai, ir tai neįvyks, – konservatyvių pažiūrų M.Rajoy sakė per spaudos konferenciją. – Ši iniciatyva tiesiogiai prieštarauja konstitucijos pagrindui – neišardomai Ispanijos valstybės vienybei.“

A.Maso valdantysis aljansas ir kitos to regiono nacionalistų partijos susitarė ateinančiais metais užduoti du klausimus: „Ar manote, kad Katalonija turėtų būti valstybė – taip ar ne?“ ir „Jeigu taip, ar norite, kad ta valstybė būtų nepriklausoma – taip ar ne?“

A.Masas sakė, kad referendumą palaiko dauguma Katalonijos partijų – bet ne visos.

7,5 mln. katalonų, besididžiuojančių savita kalba ir kultūra, taip pat pavargusių nuo penkerius pastaruosius metus atsikartodavusių recesijos laikotarpių, nori perbraižyti Ispanijos žemėlapį, sakydami, kad jaučiasi išnaudojami centrinės vyriausybės, perskirstančios regione surenkamus mokesčius.

Tačiau M.Rajoy pasistengė užgesinti visas viltis, kad Madridas leis sukurti naują valstybę tarp Prancūzijos ir Ispanijos.

Pasak premjero, šalies likimą turi spręsti visi jos žmonės.

„Jokia vyriausybė negali atiduoti to, kas priklauso Ispanijos žmonėms“, – perspėjo jis.

M.Rajoy sakė apgailestaujantis dėl iniciatyvų, kurios „skaldo visuomenę, kursto susipriešinimą ir kuria didelį netikrumą“.

Premjeras tiesiogiai kreipėsi į A.Masą, ragindamas, kad „politiniai įsipareigojimai, kuriuos jis prisiėmė, nepažeistų įstatymų“.

Europos Sąjungos (ES) prezidentas Hermanas Van Rompuy (Hermanas Van Rompėjus), kuris atvyko į Madridą derybų su M.Rajoy, per tą pačią spaudos konferenciją sakė esantis „tikras“, kad Ispanija išliks vieninga.

Jis taip pat perspėjo, kad susikūrusi nepriklausoma valstybė turėtų iš naujo prašyti narystės Bendrijoje, kurią turėtų ratifikuoti visos bloko šalys.

Šis regionas buvo susietas su Ispanija nuo pat simbolinio katalonų tautos gimimo, kai karalienė Izabelė Kastilietė ir karalius Ferdinandas Aragonietis, taip pat valdęs Kataloniją, susituokė 1469 metais.

Dabar Katalonija sukuria daugiau nei penktadalį Ispanijos bendrojo vidaus produkto (BVP) ir vis didesnę dalį šalies eksporto.

Tačiau neseniai Katalonijos viešosios nuomonės tyrimo centro atlikta apklausa parodė, kad pasisakančių už regiono didesnę autonomiją arba oficialią nepriklausomybę gerokai daugiau negu norinčių likti Ispanijos sudėtyje.

Šį mėnesį duodamas vieną interviu M.Rajoy sakė, kad Katalonijai negali surengti referendumo, panašaus į planuojamą Škotijoje, nes Ispanijos konstitucijoje, kitaip negu Didžiosios Britanijos, konstitucijoje nėra numatyta tokia galimybė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS