J. Bidenas paragino Izraelio vyriausybę neskubėti vykdyti teismų sistemos pertvarkos | Diena.lt

J. BIDENAS PARAGINO IZRAELIO VYRIAUSYBĘ NESKUBĖTI VYKDYTI TEISMŲ SISTEMOS PERTVARKOS

  • 0

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) trečiadienį paragino Izraelio vyriausybę neskubėti vykdyti teismų sistemos pertvarkos, sukėlusios milžiniškas demonstracijas prieš, oponentų nuomone, valdžios užgrobimą.

J. Bidenas neįprastai atvirai sukritikavo vienos iš artimiausių JAV sąjungininkių vidaus politiką ir laikraščio „The New York Times“ apžvalgininkui sakė, kad ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) turėtų būti atsargus.

„Akivaizdu, kad tai sritis, dėl kurios izraeliečiai turi tvirtą nuomonę, taip pat ir dėl nesiliaujančio protesto judėjimo, kuris rodo Izraelio demokratijos gyvybingumą, o tai turi išlikti mūsų dvišalių santykių pagrindas“, – J. Bideno žodžius citavo apžvalgininkas Thomas Friedmanas (Tomas Fridmanas).

„Ieškoti sutarimo prieštaringose politikos srityse reiškia skirti pakankamai laiko. Svarbiems pokyčiams tai labai svarbu. Todėl Izraelio vadovams rekomenduoju neskubėti“, – sakė J. Bidenas trečiadienį paskelbtame straipsnyje.

„Manau, kad geriausia būtų ir toliau siekti kuo platesnio sutarimo“, – pridūrė jis.

Tai buvo retas atvejis, kai J. Bidenas davė interviu spaudos leidiniui, tačiau, atsižvelgiant į tai, kad Th. Friedmanas turi didelę auditoriją užsienio politikos ir JAV bei Izraelio politiniuose sluoksniuose, šie komentarai buvo kruopščiai apgalvoti.

B. Netanyahu kraštutinių dešiniųjų koalicinė vyriausybė siekia apriboti teismų galias, o jos siūlomas įstatymas jau pradėtas svarstyti parlamente.

Šie pasiūlymai suskaldė tautą ir sukėlė vieną didžiausių protesto judėjimų Izraelio istorijoje – šią savaitę tūkstančiai izraeliečių vėl išėjo į gatves protestuoti prieš tai, kas, pasak jų, yra išpuolis prieš demokratiją.

Izraelio prezidentas Isaacas Herzogas (Isaakas Hercogas), kurio vaidmuo yra daugiausia simbolinis, antradienį susitiko su J. Bidenu, o trečiadienį turi sakyti kalbą JAV Kongrese.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS