J. Borrellis: Izraelis negali pasiekti taikos tik karinėmis priemonėmis | Diena.lt

J. BORRELLIS: IZRAELIS NEGALI PASIEKTI TAIKOS TIK KARINĖMIS PRIEMONĖMIS

  • 1

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) pirmadienį, prieš pradėdamas derybas su Izraelio ir palestiniečių aukščiausio rango diplomatais, ragino siekti dviejų valstybių sprendimo, sakydamas žydų valstybei, kad ji negali pasiekti taikos tik karinėmis priemonėmis.

27 bloko užsienio reikalų ministrai Briuselyje ketina surengti atskirus susitikimus su Izraelio, Palestiniečių savivaldos ir svarbių arabų valstybių užsienio reikalų ministrais.

J. Borrellis pakartojo, kad Jungtinės Tautos smerkia Izraelio premjerą Benjaminą Netanyahu (Benjaminą Netnajahų), kuris atmetė raginimus po karo Gazos Ruože įkurti Palestinos valstybę.

„Mes norime sukurti dviejų valstybių sprendimą. Taigi kalbėkime apie tai“, – sakė J. Borrellis.

Jis sakė Izraeliui, kad „taika ir stabilumas negali būti kuriami tik karinėmis priemonėmis“.

„Kokius kitus sprendimus jie turi omenyje? Priversti visus palestiniečius išvykti? Juos išžudyti?“ – J. Borrellis kalbėjo žurnalistams.

Spalio 7 dieną netikėtas islamistų grupuotės „Hamas“ išpuolis prieš Izraelį ir po to sekęs triuškinantis Izraelio karinis atsakas sukėlė naują sumaištį Viduriniuose Rytuose ir paskatino baimę, kad gali kilti platesnio masto konfliktas.

Tačiau, nors atrodo, kad dėl kraujo praliejimo ilgalaikis sprendimas tampa vis mažiau įmanomas, ES pareigūnai tvirtina, kad dabar pats laikas kalbėti apie galutinį Izraelio ir palestiniečių konflikto sprendimą.

27 ES ministrai pirmiausia susitiks su Izraelio užsienio reikalų ministru Israeliu Katzu (Israeliu Kacu), o po to atskirai susitiks su Palestinos savivaldos vyriausiuoju diplomatu Riyadu al Maliki (Rijadu Malikiu).

Kokius kitus sprendimus jie turi omenyje? Priversti visus palestiniečius išvykti? Juos išžudyti?

Nesitikima, kad I. Katzas ir R. al Maliki susitiks.

Egipto, Jordanijos ir Saudo Arabijos užsienio reikalų ministrai taip pat surengs derybas su Europos ministrais.

ES vyriausiasis diplomatas teigė, kad bloko ministrams pristatė išsamų požiūrį, kaip bandyti rasti ilgalaikę taiką, įskaitant tarptautinės konferencijos rengimą.

Bendrija neranda vieningos pozicijos dėl konflikto Gazos Ruože, ypač kai ištikimos Izraelio rėmėjos, tokios kaip Vokietija, atmeta Ispanijos ir Airijos raginimus nedelsiant nutraukti ugnį.

ES pareigūnai yra išdėstę plačias sąlygas, kurios turėtų būti keliamos iš karto pasibaigus karui Gazos Ruože, ragindami atsisakyti ilgalaikės Izraelio okupacijos, nutraukti „Hamas“ valdymą ir užtikrinti Palestiniečių savivaldos vaidmenį valdant teritoriją.

Izraelis pažadėjo sunaikinti „Hamas“ po kovotojų spalio 7 dieną surengtų beprecedenčių išpuolių žydų valstybės teritorijoje, per kuriuos žuvo apie 1 tūkst. 140 žmonių, daugiausia civilių, rodo naujienų agentūros AFP skaičiavimai, pagrįsti oficialiais izraeliečių duomenimis.

Izraelis pradėjo nesiliaujantį Gazos Ruožo bombardavimą ir antžeminę invaziją, kurios metu, „Hamas“ vyriausybės sekmadienio duomenimis, žuvo 25 tūkst. 105 žmonės, daugiausia moterys ir vaikai.

„Hamas“ kovotojai taip pat pagrobė apie 250 įkaitų, o Izraelis teigia, kad apgultame Gazos Ruože vis dar laikomi maždaug 132 įkaitai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

chutin puilo

Izraelio ir moskovijos "valdžia" turi sėdėti Hagos teisme.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS