JAV agentūra: pasiektas Šiaurės Atlanto vandenyno temperatūros rekordas | Diena.lt

JAV AGENTŪRA: PASIEKTAS ŠIAURĖS ATLANTO VANDENYNO TEMPERATŪROS REKORDAS

  • 0

Šiaurės Atlanto vandenyno paviršiaus temperatūra pasiekė naują rekordą, rodo penktadienį Jungtinių Valstijų Nacionalinės vandenynų ir atmosferos administracijos (NOAA) paskelbti preliminarūs duomenys, kurie stebimi nuo XX amžiaus devintojo dešimtmečio pradžios.

„Remiantis mūsų analize, trečiadienį užfiksuota rekordinė vidutinė jūros paviršiaus temperatūra Šiaurės Atlanto vandenyne yra 24,9 laipsnio Celsijaus“, – naujienų agentūrai AFP sakė NOAA Nacionalinio aplinkos informacijos centro mokslininkas Xungangas Yinas (Sungangas Jinas).

Šis rekordas ypač stebina, nes užfiksuotas metų pradžioje – paprastai Šiaurės Atlanto vandenyne aukščiausia temperatūra būna rugsėjo pradžioje.

Ankstesnis rekordas buvo užfiksuotas 2022 metų rugsėjį – 24,89 laipsnio Celsijaus, teigė X. Yinas.

Tikimasi, kad rugpjūtį jūros paviršiaus temperatūra Šiaurės Atlante ir toliau kils, sakė mokslininkas ir pridūrė, kad labai tikėtina, jog rekordas vėl bus sumuštas.

Jis pridūrė, kad naujasis 24,9 laipsnio Celsijaus rodiklis yra „daugiau nei vienu laipsniu šiltesnis už 30 metų klimatologinę normą, apskaičiuotą 1982–2011 metais“.

Nuo kovo, kai Šiaurės Atlanto vandenynas po žiemos pradeda šilti, temperatūra apskritai buvo aukštesnė nei ankstesniais metais, o pastarosiomis savaitėmis šis skirtumas buvo ryškesnis.

Šiaurės Atlanto vandenynas yra tapęs svarbiu jūros vandens šiltėjimo visame pasaulyje dėl šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimo sukeltos klimato kaitos stebėjimo tašku.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS