JAV vetavo JT Saugumo Tarybos rezoliuciją dėl paliaubų Gazos Ruože | Diena.lt

JAV VETAVO JT SAUGUMO TARYBOS REZOLIUCIJĄ DĖL PALIAUBŲ GAZOS RUOŽE

  • 2

JAV antradienį vetavo Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos naują rezoliucijos projektą, kuriame buvo raginama nedelsiant nutraukti ugnį Gazos Ruože.

„Mes negalime pritarti rezoliucijai, kuri sukeltų pavojų jautrioms deryboms“, – sakė Vašingtono ambasadorė prie JT Linda Thomas-Greenfield (Linda Tomas Grinfild), pasisakydama už alternatyvią JAV parengtą rezoliuciją.

Alžyro parengtame dokumente buvo „reikalaujama nedelsiant paskelbti humanitarines paliaubas, kurių turi laikytis visos šalys“.

Balsavimas surengtas tuo metu, kai Izraelis, vykdydamas savo misiją sunaikinti „Hamas“, ruošiasi įžengti į Gazos Ruožo pietuose esančią Rafą, iš kurios jau pabėgo apie 1,4 mln. žmonių.

Tačiau jis patiria vis didesnį spaudimą susilaikyti nuo karo veiksmų, taip pat ir iš savo artimiausio sąjungininko Vašingtono.

Rezoliucijos projekte nepritariama „priverstiniam palestiniečių civilių gyventojų perkėlimui“.

Jame taip pat buvo reikalaujama paleisti visus „Hamas“ laikomus įkaitus.

Kaip ir kituose ankstesniuose projektuose, kuriuos atmetė Jungtinės Valstijos ir Izraelis, naujajame tekste nepasmerkiamas spalio 7-ąją „Hamas“ kovotojų įvykdytas išpuolis.

Izraelis pradėjo karą prieš „Hamas“ po to, kai palestiniečių kovotojų grupuotė spalio 7 dieną surengė mirtiną išpuolį Izraelio pietuose, per kurį žuvo mažiausiai 1 tūkst. 160 žmonių, rodo naujienų agentūros AFP duomenys, pagrįsti oficialiais skaičiais.

Remiantis „Hamas“ vadovaujamos teritorijos Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, Izraelio atsakomieji veiksmai prieš „Hamas“ nusinešė daugiau kaip 29 tūkst. Gazos Ruožo palestiniečių gyvybių.

Dar savaitgalį Jungtinės Valstijos įspėjo, kad Alžyro tekstas yra nepriimtinas, ir pagrasino jį vetuoti.

Amerikiečių projektas

„Nemanome, kad šis Tarybos produktas padės pagerinti padėtį vietoje“, – pirmadienį sakė JAV ambasadorės prie JT pavaduotojas Robertas Woodas (Robertas Vudas).

Mes negalime pritarti rezoliucijai, kuri sukeltų pavojų jautrioms deryboms.

Pasak R. Woodo, priėmus tokią rezoliuciją dėl ugnies nutraukimo kiltų pavojus vykstančioms keblioms diplomatinėms deryboms, kuriomis siekiama išlaisvinti įkaitus iš Gazos Ruožo.

Vietoj to Jungtinės Valstijos pradėjo platinti alternatyvų projektą, su kuriuo pirmadienį susipažino naujienų agentūra AFP.

Nors tame tekste yra žodis „paliaubos“, kurio Jungtinės Valstijos anksčiau vengdavo, o spalį ir gruodį vetavo du rezoliucijos projektus, kuriuose šis terminas buvo vartojamas, jame neraginama nedelsiant nutraukti karo veiksmus.

Atsižvelgiant į naujausius amerikiečių prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) komentarus, JAV projekte pritariama „laikinoms paliauboms Gazos Ruože, kai tik tai bus įmanoma“ – kai bus paleisti visi įkaitai.

Joje taip pat minimas susirūpinimas dėl Rafos ir teigiama, kad „dabartinėmis aplinkybėmis neturėtų būti vykdomas didelis sausumos puolimas“.

Vienas aukšto rango JAV pareigūnas pirmadienį pareiškė, kad balsavimo dėl Amerikos projekto galutinis terminas nenustatytas, ir pridūrė, kad skubama nebus.

Tačiau net ir niekur neskubant, JAV tekstas „toks, koks jis yra (...) negali būti priimtas“, sakė vienas diplomatinis šaltinis, paminėdamas keletą klausimų, susijusių su paliaubų formuluote ir rizika, kad bet koks tekstas, kurį 15 narių institucijai pateiks Jungtinės Valstijos, gali susidurti su Rusijos veto.

Bet kuriuo atveju vien tai, kad Jungtinės Valstijos pateikė kontrrezoliuciją, gali „priversti Izraelį sunerimti“, AFP sakė analitinių tyrimų centro „International Crisis Group“ (ICG) ekspertas Richardas Gowanas (Ričardas Govanas).

„JAV pagaliau pasinaudojo Saugumo Taryba, kad parodytų, jog jų kantrybė Izraelio kampanijos atžvilgiu taip pat turi ribas“, – teigė R. Gowanas.

Palestiniečių atstovas Jungtinėse Tautose Riyadas Mansouras (Rijadas Mansuras) prieš kelias dienas reikalavo surengti balsavimą, sakydamas, kad Arabų šalių grupė buvo „daugiau nei dosni ir suteikė mūsų kolegoms papildomo laiko“.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

EILINĮ KARTĄ

JAV teroristai nusišluostė kojas į Jungtinių Tautų rezoliuciją. Tai eilinis tų banditų iš už Atlanto tikras teroristinis veidas. Tą patį jie padarė, kai nusispjovė į buvusia Suvienytų Nacijų Organizaciją, kuri buvo "PRIEŠ" Jugoslavijos ir Irako bombardavimus.

Tadas

Slyksti kapitalistine salis kuri remia sionistus!!! O Lietuviu politikai subinne amerikai laizo!!!isvadas darome patys.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS