Jeruzalėje tūkstančiai tikinčiųjų švenčia Velykas | Diena.lt

JERUZALĖJE TŪKSTANČIAI TIKINČIŲJŲ ŠVENČIA VELYKAS

  • 2

Jeruzalėje sekmadienį tūkstančiai tikinčiųjų švenčia krikščionių Velykas, sutampančias su Pesachu ir musulmonų šventuoju Ramadano mėnesiu, besitęsiant Izraelio ir palestiniečių konfliktui.

Sekmadienį popiežius Pranciškus, aukodamas Velykų mišias Vatikane, išreiškė „gilų susirūpinimą“ dėl įtampos, kurią prieš kelias dienas pakurstė Izraelio policijos reidas Al Aksos mečetėje.

Atsakydamas į raketų apšaudymą, dėl kurio pirmiausiai kaltinami palestiniečių kovotojai, Izraelis smogė taikiniams Gazos Ruože, Libane ir neseniai Sirijoje, o per atskirus išpuolius Vakarų Krante ir Tel Avive žuvo trys žmonės, įskaitant italų turistą.

Sekmadienį tūkstančiai tikinčiųjų būriavosi siauruose Jeruzalės senamiesčio gatvelėse, apsuptose Izraelio ginkluotųjų pajėgų, dislokuotų po neseniai įvykusių mirtinų išpuolių.

Dauguma tikinčiųjų susibūrė Šventojo kapo bažnyčioje, kuri stovi toje vietoje, kur, kaip tiki krikščionys, Jėzus buvo nukryžiuotas, palaidotas ir prisikėlė.

„[Turėjau] tam tikrų abejonių, atsižvelgiant į pastarojo meto įvykius, bet vis dėlto nusprendžiau atvykti“, – teigė 50-metis Paulius Majauskas, kuris į Jeruzalę atvyko iš Lietuvos.

Šalia bažnyčios tūkstančiai žydų piligrimų susirinko prie Raudų sienos, kur tradiciškai kunigas palaimino Paschą.

60-metė Judy Green (Džiudi Grin)  pasakojo, kad šis palaiminimas prie Raudų sienos – švenčiausios žydų maldos vietos – buvo „gražus ir labai pakylėjantis“.

„Jaučiau, kad Dievas mus apsaugos, juk meldžiamės visi kartu, kaip viena tauta“, – teigė ji.

Jaučiau, kad Dievas mus apsaugos, juk meldžiamės visi kartu, kaip viena tauta.

Raudų siena yra Izraelio aneksuotoje Rytų Jeruzalėje ir stovi po Šventyklos kalnu – švenčiausia žydų vieta.

Šiame iškilusiame komplekse stovi Al Aksos mečetė – trečia pagal šventumą islamo vieta.

Reidas Al Aksos mečetėje

Musulmonai baiminasi, kad Izraelio ministro pirmininko Benjamino Netanyahu (Benjamino Netanjahaus) griežtosios dešiniosios pakraipos vyriausybė gali panaikinti ilgametes taisykles, pagal kurias žydams leidžiama lankytis, bet ne melstis Al Aksos komplekse. Pats premjeras ne kartą yra atmetęs šiuos teiginius.

Pastaraisiais metais padaugėjo šioje vietoje besilankančių žydų, o ultranacionalistai kartais čia slapta meldžiasi pažeisdami taisykles.

Izraelio policija trečiadienį prieš aušrą įsiveržė į mečetės maldų salę ir surengė kruviną reidą, kuriuo, pasak jos, buvo siekiama išvaikyti įstatymų pažeidėjus.

Palestiniečių musulmonas Mahmudas Mansouras (Mahmudas Mansuras) kritikavo šiuos Izraelio policijos veiksmus.

„Tai mūsų vieta, čia turime būti vakare, naktį, o dabar Ramadanas – turime melstis“, – naujienų agentūrai AFP prie mečetės pastato sakė 65 metų vyras.

Šis reidas surengtas po pranešimų, jog žydų aktyvistai ketino surengti tradicinį Pesacho aukojimą šiame komplekse, kas yra draudžiama ir ko siekė išvengti aukščiausio rango Izraelio rabinas.

Kitą dieną po reido iš Libano į Izraelį buvo paleistos raketos, dėl kurių Izraelio kariuomenė apkaltino palestiniečių grupuotes.

Po to Izraelis apšaudė Gazos Ruožą ir pietų Libaną.

Izraelio kariuomenė taip pat pranešė, kad sekmadienį ryte smogė Sirijai, kai iš jos paleistos raketos nukrito Izraelio okupuotose Golano aukštumose.

Per daugiau nei dešimtmetį trunkantį pilietinį karą Sirijoje Izraelis surengė šimtus antskrydžių, daugiausia taikydamasis į Irano remiamas pajėgas ir Libano „Hezbollah“ kovotojus, taip pat į Sirijos kariuomenės pozicijas.

Gairės: Velykos, Jeruzalė
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

tik

kai 1 svencia 2 saudo tai gal saudykit visi kas liks tas sves arba iskarto kartu sveskit sutaupysit pinigu zvakem pagerbt Dieva kuris dar suteike proto pakeist patronus i zvakes ?===

O ką šitie bešvenčia?!

Papjauna kokį palestinietį ir švenčia :///

SUSIJUSIOS NAUJIENOS