A. Cipras: migracijos krizė „viršija“ Graikijos pajėgumus ir ES turi padėti | Diena.lt

A. CIPRAS: MIGRACIJOS KRIZĖ „VIRŠIJA“ GRAIKIJOS PAJĖGUMUS IR ES TURI PADĖTI

  • 2

Graikijos ministras pirmininkas Aleksis Cipras (Alexis Tsipras) penktadienį pareiškė, kad didelio masto migrantų bei pabėgėlių antplūdis „viršija“ skolų krizės krečiamos šalies pajėgumus ir todėl Atėnams reikalinga Europos Sąjungos pagalba.

„Ši problema viršija mus. Graikija yra ekonominės krizės ištikta šalis ir susiduria su didele humanitarine krize, pati būdama krizėje“, - sakė A.Cipras.

„Šie mastai viršija mūsų pajėgumus, tai yra Europos mastai“, - pabrėžė jis.

Premjeras pristatė virtinę priemonių, skirtų pagerinti vyriausybinį koordinavimą, kai JT pabėgėlių reikalų agentūra (UNHCR) Atėnų reakciją į migrantų problemą pavadino „absoliučiai gėdinga“.

UNHCR Europos biuro vadovas Vincent'as Cochetelis (Vensanas Košetelis) sakė, kad šiais metais į Graikiją jau atvyko apie 124 tūkst. migrantų, tačiau šalis neužtikrina praktiškai jokių jų priėmimo priemonių, palikdama šiuos žmones pačius kapanotis „visiškai gėdingose“ sąlygose.

„Tris dešimtmečius dirbu su UNHCR (ir) dar nesu matęs tokios situacijos... Tai Europos Sąjunga, ir tai absoliučiai gėdinga“, - sakė V.Cochetelis, reikalaudamas, kad Atėnai skubiai imtųsi veiksmų.

A.Cipras sakė, kad jo vyriausybė paspartins tapatybės nustatymo procedūras, kad migrantai ir pabėgėliai kiek įmanoma greičiau pasiektų Graikijos žemyninę dalį.

Šiuo metu tūkstančiai migrantų, atplaukę į rytines Egėjo salas netoli Turkijos, dažnai yra priversti miegoti po atviru dangumi ir gyventi antihigieniškomis sąlygomis, nes vietos valdžia nebesusitvarko su jų antplūdžiu.

Daugelis jų yra moterys ir vaikai, įskaitant nepilnamečius, kurių nelydi suaugusieji.

Graikijos pakrantės sargyba penktadienį pranešė, kad vien liepą į šalį nelegaliai pateko beveik 55 tūkst. žmonių.

„Padėtis salose yra dramatiška, beprecedentė“, - savo ruožtu sakė prezidentas Prokopis Pavlopulas (Prokopis Pavlopoulos), kurie beveik prieš dešimtmetį buvo vidaus reikalų ministras.

„Tokio nelegalių migrantų srauto niekada nėra buvę anksčiau“, - sakė jis.

Netoli Atėnų centrinės dalies netrukus bus baigtas statyti centras, į kurį bus perkelti šimtai migrantų, dabar miegančių viename iš miesto parkų, sakė A.Cipras.

„Siekiame sukurti svetingą vietą, kur pabėgėliai galėtų gyventi oriomis sąlygomis, - sakė ji. - Padarysime, ką galime, kad įvykdytume savo humanistinę prievolę suteikdami tą mažą, ką turime."

Tačiau premjeras sukritikavo ES šalis, kurios neįstengė susitarti dėl visiško Briuselio pasiūlytų migrantų kvotų įgyvendinimo ar net atmetė jas apskritai.

„Europos Sąjunga neturi kitos prasmės, jei ji yra sąjunga valstybių, paisančių savo pačių interesų“, - sakė A.Cipras.

Aukšto rango imigracijos pareigūnas nurodė, kad Graikija iki metų pabaigos įsipareigojo suteikti pastogę 2 500 migrantų ir pabėgėlių.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

nuomone

Truksta informacijos. Visi migrantai turetu zinoti kad, papuole i svetima valstybe nelegaliai, is karto papuls i koncentracijos stovykla tik be krematoriumo. Nemanau kad atsirastu daug norinciu. Pasakos kad migrantas turi gyventi tokiomis paciomis socialinemis salygomis kaip graikas, tai istrauka is fantastines knygos ir realiai neigyvendinama.

Kaipgi

O kas nelegalams liepė bruktis į tą Graikiją, jei jiems ten sąlygos nepatinka? Nepatinka - tegu kraustosi atgal į Afriką.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS