JT paprašė Izraelio nutraukti neteisėtas žudynes Vakarų Krante | Diena.lt

JT PAPRAŠĖ IZRAELIO NUTRAUKTI NETEISĖTAS ŽUDYNES VAKARŲ KRANTE

  • 7

Jungtinių Tautų ketvirtadienį paskelbtoje ataskaitoje teigiama, kad žmogaus teisių padėtis okupuotame Vakarų Krante sparčiai blogėja, o Izraelis paragintas nutraukti neteisėtus palestiniečių žudymus.

Ataskaitoje reikalaujama nedelsiant nutraukti karinių ginklų ir priemonių naudojimą per įstatymų vykdymo operacijas, nutraukti savavališką palestiniečių sulaikymą ir netinkamą elgesį su jais bei panaikinti diskriminacinius judėjimo apribojimus.

„Karinės taktikos ir ginklų naudojimas įstatymų vykdymo kontekste, nereikalingos ar neproporcingos jėgos naudojimas ir plačių, savavališkų ir diskriminacinių judėjimo apribojimų taikymas palestiniečių atžvilgiu kelia didžiulį nerimą“, – sakoma JT žmogaus teisių vadovo Volkerio Turko (Volkerio Tiurko) pareiškime.

„Smurto ir represijų intensyvumas yra toks, kokio nematėme daugelį metų“, – teigė V. Turkas.

Ataskaitoje aptariama nuo spalio 7 dienos susidariusi žmogaus teisių padėtis okupuotame Vakarų Krante ir aneksuotoje Rytų Jeruzalėje.

Smurtas okupuotame Vakarų Krante suintensyvėjo po to, kai Gazos Ruože po spalio 7-osios išpuolio prasidėjo Izraelio ir islamistų grupuotės „Hamas“ karas.

Spalio 7 dieną „Hamas“ kovotojai, pro sieną prasiveržę į Izraelio pietus, surengė išpuolį, per kurį Izraelyje žuvo apie 1 tūkst. 140 žmonių, daugiausia civilių, rodo naujienų agentūros AFP skaičiavimai, pagrįsti naujausiais oficialiais Izraelio duomenimis.

Per Izraelio atsakomąjį puolimą Gazos Ruože žuvo mažiausiai 21 tūkst. 110 žmonių, dauguma jų – moterys ir vaikai, pranešė teritorijos Sveikatos apsaugos ministerija.

Ramaloje įsikūrusios ministerijos duomenimis, nuo karo Gazos Ruože pradžios Izraelio pajėgos ir naujakuriai okupuotame Vakarų Krante pražudė daugiau kaip 300 palestiniečių.

Užfiksuotos žūtys

Ataskaitoje, kurioje išsamiai apžvelgiama situacija nuo spalio 7-osios iki lapkričio 20-osios, rašoma, kad smarkiai padaugėjo antskrydžių ir įsiveržimų į pabėgėlių stovyklas bei kitas tankiai apgyvendintas teritorijas, dėl kurių žuvo bei buvo sužeisti žmonės ir padaryta didelė žala civilinei infrastruktūrai.

Smurto ir represijų intensyvumas yra toks, kokio nematėme daugelį metų.

Per kelias savaites po spalio 7 dienos išpuolio ataskaitoje užfiksuota, kad „smarkiai padažnėjo naujakurių išpuolių“, įskaitant „šaudymus, namų ir transporto priemonių deginimą bei medžių rovimą“.

V. Turkas paprašė Izraelio nutraukti „naujakurių smurtą prieš palestiniečių gyventojus, ištirti visus naujakurių ir Izraelio saugumo pajėgų smurto atvejus, užtikrinti veiksmingą palestiniečių bendruomenių apsaugą nuo bet kokio prievartinio perkėlimo ir užtikrinti, kad piemenų bendruomenės, perkeltos dėl nuolatinių ginkluotų naujakurių išpuolių, galėtų grįžti į savo žemes“.

JT Žmogaus teisių biuras pranešė, kad patvirtino, jog nuo spalio 7-osios iki gruodžio 27-osios okupuotame Vakarų Krante ir aneksuotoje Rytų Jeruzalėje žuvo 300 palestiniečių. Tarp žuvusiųjų buvo 79 vaikai.

Iš 300 žuvusiųjų „Izraelio saugumo pajėgos nužudė mažiausiai 291 palestinietį, aštuonis nužudė naujakuriai ir vieną palestinietį nužudė arba Izraelio saugumo pajėgos, arba naujakuriai“.

Teisių biuras teigė, kad iki spalio 7 dienos šioje teritorijoje 2023 metais jau buvo nužudyta 200 palestiniečių, o tai, anot JT, yra didžiausias skaičius per bet kurį 10 mėnesių laikotarpį nuo 2005 metų, kai JT pradėjo registruoti duomenis.

V. Turkas paragino izraeliečius suteikti jo biurui galimybę patekti į Izraelį ir pridūrė, kad jis yra pasiruošęs parengti panašią ataskaitą apie spalio 7-osios išpuolius.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Tiesiai

Izraelio žemė priklauso tik Izraeliui, o filistiniečiai gauna ką užsisakė.

Anonimas

Jus tik isivaizduokit kokie nagli JTO pide.rai. Jie ISDRYSO net PAPRASYTI Izraelio NEZUDYTI masiskai palestinieciu. Kur ziuri Washingtono ponai zydai? Kodel leidzia toki bardaka JTO ???

:)))

o jei rusai uzimtu lietuva tai irgi prasytu?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS