JT vadovas: Gazos Ruožą apėmusi didžiulė humanitarinė katastrofa | Diena.lt

JT VADOVAS: GAZOS RUOŽĄ APĖMUSI DIDŽIULĖ HUMANITARINĖ KATASTROFA

  • 0

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) trečiadienį pareiškė, kad Gazos Ruožo gyventojai „pasaulio akyse išgyvena didžiulę humanitarinę katastrofą“.

„Vyksta intensyvios derybos dėl paliaubų pratęsimo, kurioms mes labai pritariame, tačiau manome, kad mums reikia tikrų humanitarinių paliaubų“, – sakė jis JT Saugumo Tarybos posėdyje.

Trečiadienį tarpininkai siekė pratęsti ankstų ketvirtadienį baigsiančias galioti Izraelio ir „Hamas“ paliaubas, pagal kurias nuo praėjusios savaitės buvo paleista „Hamas“ paimtų 60 įkaitų ir 180 palestiniečių kalinių.

Antradienį 48 valandomis pratęsus pradines keturių dienų paliaubas, iš Gazos Ruožo buvo išlaisvinta nauja 12 įkaitų grupė – 10 izraeliečių ir du tailandiečiai, o Izraelis paleido 30 palestiniečių.

„Palankiai vertinu Izraelio ir „Hamas“ pasiektą susitarimą, kurį padėjo pasiekti Kataro, Egipto ir Jungtinių Valstijų vyriausybės“, – sakė A. Guterresas.

Palestiniečių islamistų organizacijos „Hamas“ kovotojai spalio 7 dieną įsiveržė per Gazos Ruožo sieną į Izraelį ir ten išžudė apie 1,2 tūkst. žmonių bei pagrobė apie 240 įkaitų, nurodo žydų valstybė.

Atsakydamas į šią daugiausiai aukų pareikalavusią ataką per šalies istoriją, Izraelis pradėjo oro, artilerijos ir karinį jūros puolimą, kad sunaikintų „Hamas“. „Hamas“ vyriausybės Gazos Ruože duomenimis, ten žuvo beveik 15 tūkst. žmonių, o didelė šiaurinio Gazos Ruožo dalis virto griuvėsiais.

„Apytikriai 45 proc. visų namų Gazos Ruože buvo apgadinti arba sugriauti“, – sakė A. Guterresas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS