Kriptovaliutų karaliui – 25 metai kalėjimo | Diena.lt

KRIPTOVALIUTŲ KARALIUI – 25 METAI KALĖJIMO

Bankrutavusios kriptovaliutų platformos FTX įkūrėjas Semas Bankmanas-Friedas išgirdo nuosprendį. Vienos didžiausių finansinio sukčiavimo bylų istorijoje kaltininkas nuteistas kalėti 25 metus.

Bausmė keliskart mažesnė

S. Bankmaną-Friedą, žinomą inicialais SBF, Niujorko prisiekusieji kaltu pripažino dar lapkritį. Didžiausia laisvės atėmimo bausmė už jam pateiktus kaltinimus kartu sudėjus būtų siekusi 110 metų, tačiau prokurorai prašė skirti 40–50 metų kalėjimo.

Prisiekusieji tuomet atmetė S. Bankmano-Friedo teiginius liudijant Manhatano federaliniame teisme, esą jis niekada nesukčiavo ir nesiekė apgauti klientų. Ketvirtadienį nuosprendį paskelbęs apygardos teisėjas Lewisas Kaplanas sakė kitaip: 32-ejų vyras ne kartą melavo net ir davęs priesaiką.

Paskelbdamas verdiktą teisėjas motyvavo „milžiniška žala, kurią jis padarė, veiksmų įžūlumu, nepaprastu lankstumu tiesos atžvilgiu ir akivaizdžiu nuoširdaus gailesčio trūkumu“.

Anot prokurorų, S. Bankmanas-Friedas įvykdė vieną didžiausių finansinių sukčiavimų Amerikos istorijoje, norėjo tapti kriptovaliutų karaliumi. Jis buvo palygintas su Bernardu Madoffu, garsiuoju investiciniu sukčiumi, kuris buvo nuteistas 150 metų kalėjimo.

Apsimetė altruistu

S. Bankmanas-Friedas iš klientų pasisavindavo dideles pinigų sumas, kurias panaudojo savo asmeniniams tikslams – investavo į kitas įmones arba pirko brangų nekilnojamąjį turtą. Viena iš įmonių buvo jo įkurtas rizikos draudimo fondas „Alameda Research“, į kurio sąskaitą buvo nukreipiami FTX pinigai.

Viena vis dar iki galo neįminta paslaptis – kaip SBF sugebėjo pakilti į viršūnę, nuo kurios vėliau taip skausmingai krito. Jam dar nebuvo nė 30-ies, kai žurnalas „Forbes“ paskelbė jį valdant ne vieno milijardo vertės turtą.

Žmonės norėjo būti populiaraus reiškinio dalimi, kad vėliau kokteilių vakarėliuose neatrodytų kvailai.

Svarbų vaidmenį S. Bankmano-Friedo karjeroje atliko pasaulinė „Efektyvių altruistų“ bendruomenė, kurios nariai, aukodami didelę dalį savo pajamų ir pasitenkindami kukliu gyvenimo būdu, siekia spręsti ilgalaikes pasaulines problemas, pavyzdžiui, pandemijas.

S. Bankmanas-Friedas užmezgė ryšius su šio judėjimo lyderiais. Jie ir buvo pirmieji investuotojai į „Alameda Research“, kuris iš pradžių sėkmingai vykdė kriptovaliutų arbitražinius sandorius. SBF patikėjo net vienas didžiausių Silicio slėnio rizikos kapitalo investuotojų „Sequoia Capital“.

S. Bankmanas-Friedas atrodė kuklus – net ir būdamas milijardierius vairavo „Toyota Corolla“ ir neteikė reikšmės aprangai – šortus ir marškinėlius jis dėvėjo net apskritojo stalo diskusijoje su buvusiu JAV prezidentu Billu Klintonu ir buvusiu britų premjeru Tony Blairu. Teismo proceso metu jo advokatas teigė, kad S. Bankmanas-Friedas buvo blogiausiai rengęsis generalinis direktorius per visą verslo istoriją.

Investavo nemąstydami

Paprastai investuodami didžiules pinigų sumas investuotojai turi kruopščiai patikrinti būsimo pirkinio situaciją ir perspektyvas. Tačiau S. Bankmano-Friedo kriptovaliutų biržos nemokumo administratorius po pirminės peržiūros sakė veltui ieškojęs patikimos apskaitos sistemos. Tokio chaoso kaip SBF buhalterijoje jis esą dar niekada nebuvo matęs.

Akivaizdu, kad SBF žmonės patikėjo dėl vadinamojo FOMO efekto – Fear of missing out“ – baimės ką nors praleisti. Kai kriptovaliutos ir su jomis susijusios įmonės staiga fiksuoja fantastišką kainų augimą, net patyrusiems finansų investuotojams sunku atsispirti pagundai. Žmonės norėjo būti populiaraus reiškinio dalimi ne tik tam, kad patenkintų savo godumą, bet ir kad vėliau kokteilių vakarėliuose neatrodytų kvailai, kad galėtų pasigirti stebuklingu kriptovaliutų investicijų pelnu.

Galiausiai apsigavo ne tik daugybė patyrusių investuotojų, bet ir tokios JAV įžymybės kaip sporto garsenybė Tomas Brady ar manekenė Giselle Bündchen, reklamavę SBF imperiją. Šiame kontekste įžvalgumu išsiskyrė muzikos žvaigždė Taylor Swift, atsisakiusi 100 mln. eurų vertės sandorio, nes suabejojo SBF kriptovaliutos teisėtumu.

Apeliavo į jausmus

Vyriausybės prašyme skirti bausmę teigiama, kad S. Bankmano-Friedo nuteisimas pagal septynis punktus atspindi kaltinamojo „neprilygstamą gobšumą ir išdidumą“, o dėl sukčiavimo, kurio vertė, jos vertinimu, viršija 10 mlrd. dolerių (9,38 mlrd. eurų), reikia skirti didelę laisvės atėmimo bausmę.

Be to, ilgalaikis įkalinimas būtinas siekiant apsaugoti visuomenę, teigė JAV prokuroras Damianas Williamsas, kuris S. Bankmaną-Friedą apibūdino kaip įgudusį sukčių.

Per ketvirtadienį vykusį teismo posėdį S. Bankmanas-Friedas teismo salėje sakė, kad „gailisi dėl to, kas įvyko kiekviename etape. Yra dalykų, kuriuos turėjau padaryti, ir dalykų, kurių neturėjau daryti“.

Vadindami vyriausybės siūlomą bausmę barbariška, S. Bankmano-Friedo advokatai savo klientą apibūdino kaip į filantropiją linkusį jauną vyrą, kuris tiesiog perlenkė lazdą.

Teisme SBF advokatai laikėsi nuomonės, kad laisvės atėmimo bausmė turėtų būti sumažinta iki šešerių su puse metų. Jie teigė, kad verslininkas nebuvo toks „superpiktadarys", kokiu jis buvo vaizduojamas. Tikėdamiesi švelnios bausmės, jie taip pat nurodė, kad jų klientas turi autizmo sutrikimą.

S. Bankmanas-Friedas gali apskųsti apkaltinamąjį nuosprendį.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Kada

pas mus taip bus visiems "verslinykams" ir "palycikams"!?

po pravestos lietuvos prihvatizacijos

po 90-tuju akcijiniu ir investiciniu lietuvisku fondu ...po snoru ir sekundziu...po elektriku aferistu ir vakcinatoriu bei ju draugeliu QR kodu tikrintoju zygio....po LGBT eliavu ant pesciuju pereju... galvoju kad butu gerai jei sita KRIPTO karaliu ikalint lietuvoj....tiesiai i seimo rumus ir tegu te garbingai vadovauja aferoms... be teises iseit i pensija pakol neikurs kazko panasaus kaip policininku arba zaliuju eiguliu ir ju draugu siuksliu mafijos...... a daba visi tikintys bankaomatais davai pasirasykit abomenenta paimkit paskola ir susivakcinuokit vardan kolektyvinio vakaru geroves saugumo...

Iš \\\\\.../////

snukio grynas žydas,Maurudis MMM vagis.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS