Kyjivo soboras ir Lvivo senamiestis gali patekti į pavojuje esančio paveldo sąrašą | Diena.lt

KYJIVO SOBORAS IR LVIVO SENAMIESTIS GALI PATEKTI Į PAVOJUJE ESANČIO PAVELDO SĄRAŠĄ

  • 0

Kyjivo Šv. Sofijos soboras ir Vakarų Ukrainoje įsikūrusio Lvivo istorinis centras dėl Rusijos invazijos turėtų būti įtraukti į UNESCO pasaulio paveldo objektų, kuriems gresia pavojus, sąrašą, antradienį pareiškė šios Jungtinių Tautų kultūros organizacijos aukšto rango pareigūnas.

„Šioms vietovėms gresia sunaikinimas. Buvo įvykdyta išpuolių aplink šias vietas esančiose buferinėse zonose, ir mes nežinome, kas nutiks ateityje“, – naujienų agentūrai AFP Paryžiuje sakė Pasaulio paveldo programos vadovas Lazare'as Eloundou (Lazaras Elundu).

Rijade rugsėjo 10–25 dienomis vyksiančiame Pasaulio paveldo komiteto posėdyje sprendimas greičiausiai bus priimtas remiantis ekspertų nuomone, kad minėtiems objektams akivaizdžiai gresia pavojus, pridūrė jis.

Į pasaulio paveldo objektų, kuriems gresia pavojus, sąrašą jau įtrauktas Ukrainos uostamiesčio Odesos centras. Keli jo pastatai buvo sugriauti liepos pabaigoje per išpuolį, kurį UNESCO pavadino begėdišku.

Liepos pradžioje Lvive buvo susprogdintas dar vienas istorinis pastatas, o JT institucija pareiškė, kad tai buvo pirmasis smūgis Pasaulio paveldo konvencijos saugomoje teritorijoje ir pirmasis Rusijos padarytas šios konvencijos pažeidimas nuo invazijos pradžios.

Nuo 2022-ųjų vasario 24-osios, kai Maskvos kariai įžengė į Ukrainą, žala buvo padaryta 270 Ukrainos kultūros objektų, suskaičiavo UNESCO.

Kyjivo istoriniame centre esantis Šv. Sofijos soboras kartu su Kyjivo Pečorų lauros vienuolynu yra vienas svarbiausių paminklų, atspindinčių XI a. pradžios architektūrinį ir monumentalųjį meną, rašoma UNESCO interneto svetainėje.

Į Pasaulio paveldo sąrašą jie įtraukti 1990-aisiais, o viduramžius menantis Lvivo senamiestis – 1996-aisiais.

Gairės: karas Ukrainoje, Kyjivo soboras, Lvivo senamiestis, pavojuje esančio paveldo sąrašas, UNESCO
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS