Mirė Tuniso prezidentas | Diena.lt

MIRĖ TUNISO PREZIDENTAS

Mirė pirmasis demokratiškai išrinktas Tuniso prezidentas Beji Caidas Essebsi (Bedžis Kaidas Esebsis), ketvirtadienį pranešė jo kanceliarija. Jam buvo 92 metai.

Vienas prezidento kanceliarijos pareigūnas naujienų agentūrą AP informavo, kad Tuniso lyderis mirė ketvirtadienio rytą šalies karinėje ligoninėje, į kurią buvo paguldytas praėjusį vakarą. Tai buvo jau trečias kartas per kelias pastarąsias savaites, kai B. Caidas Essebsi pateko į ligoninę.

B. Caidas Essebsi sunkiai susirgo birželio pabaigoje.

„Reikalai nesiklosto gerai“, – anksčiau ketvirtadienį naujienų agentūrai AFP sakė jo sūnus Hafedhas Caidas Essebsi (Hafedas Kaidas Esebsis).

Politikos veteranas buvo seniausias valstybės vadovas po Didžiosios Britanijos karalienės Elizabeth II (Elzbietos II). B. Caidas Essebsi yra pirmasis demokratiškai išrinktas Tuniso prezidentas, atėjęs į valdžią 2014 metų pabaigoje, praėjus trejiems metams po Arabų pavasario sukilimo, nuvertusio ilgametį diktatorių Zine'ą El Abidine'ą Ben Ali (Ziną Abidiną Ben Ali) ir išprovokavusio demokratijos šalininkų sukilimus keliose kitose arabų valstybėse.

Neseniai jis paskelbė nebesibalotiruosiantis per lapkritį turėjusius vykti prezidento rinkimus ir sakė, kad prie Tuniso vairo turi stoti jaunesnis žmogus.

Susirūpinę dėl galimo valdžios vakuumo prieš lapkričio rinkimus, politikai ir socialinės žiniasklaidos vartotojai po prezidento hospitalizacijos praėjusį mėnesį siekė didesnio skaidrumo dėl jo sveikatos.

2014 metais priimta Tuniso konstitucija numato dvi priemones valdžios vakuumo atveju. Šalies premjeras gali perimti prezidento įgaliojimus periodui, ne ilgesniam nei 60 dienų. Jei vakuumas užsitęstų, prezidento pareigas laikotarpiu iki 90 dienų eitų parlamento pirmininkas. Per tris mėnesius turėtų būti suorganizuoti nauji rinkimai. Abiem atvejais, patvirtinęs prezidento negalėjimą eiti pareigų, sprendimą turi priimti Konstitucinis Teismas.

Tačiau praėjus aštuoneriems metams po Arabų pavasario, Tunise dar nėra įsteigtas Konstitucinis Teismas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Nu argi tokiems pirdyloms būti prezidentais ? Koks velnias juos ten neša ? Gyventų normaliai, kaip visi seni žmonės...ne ,kažko visnegana....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS