Popiežius lankysis Indonezijoje, Papua Naujoje Gvinėjoje, Rytų Timore ir Singapūre | Diena.lt

POPIEŽIUS LANKYSIS INDONEZIJOJE, PAPUA NAUJOJE GVINĖJOJE, RYTŲ TIMORE IR SINGAPŪRE

87 metų popiežius Pranciškus rugsėjį keliaus į Indoneziją, Papua Naująją Gvinėją, Rytų Timorą ir Singapūrą, penktadienį paskelbė Vatikanas.

Maždaug 30 tūkst. kilometrų apimsianti kelionė į abi puses bus ambicingiausia nuo 2013 m., kai Pranciškus tapo popiežiumi, o taip pat ir fizinis iššūkis vis silpnėjančios sveikatos pontifikui.

Vizitas truks nuo rugsėjo 2 iki 13 dienos ir bus pirma pontifiko kelionė į užsienį nuo praėjusių metų rugsėjo.

„Rugsėjo 3–6 dienomis jis lankysis Džakartoje, rugsėjo 6–9 dienomis – Port Morsbyje ir Vanime, rugsėjo 9–11 dienomis – Dilyje, o rugsėjo 11–13 dienomis – Singapūre“, – sakoma Vatikano pareiškime.

Tokios popiežiaus kelionės tikėtasi kelis mėnesius, bet dėl Pranciškaus sveikatos bėdų buvo abejonių, ar ji bus rengiama.

Kovą Pranciškus paskutinę minutę atšaukė dalyvavimą svarbioje Velykų ceremonijoje, o pastarosiomis savaitėmis dėl bronchito prašė padėjėjų perskaityti kelias jo kalbas.

Pranciškus pastaraisiais metais turėjo nemažai sveikatos problemų, įskaitant kelio ir klubo skausmus, dėl kurių dabar naudojasi neįgaliojo vežimėliu.

2023 metų birželį jam buvo atlikta išvaržos operacija. Keliomis savaitėmis anksčiau jis ligoninėje gulėjo dėl bronchito, o dvejais metais anksčiau jam buvo atlikta gaubtinės žarnos operacija.

Pranciškus garsėja savo darbo etika ir niekada neatostogauja, bet kartais būna priverstas nusileisti dėl savo amžiaus ir sveikatos. Pavyzdžiui, pernai jis atšaukė kelionę į Jungtinių Tautų klimato konferenciją Dubajuje.

Papua Naujojoje Gvinėjoje, Rytų Timore ir Indonezijoje Pranciškus turėjo apsilankyti 2020 metų rugsėjį, bet ta kelionė buvo atšaukta dėl COVID-19 pandemijos.

Tolerancija, vienybė ir taika

Būsima rugsėjo kelionė, įskaitant daugiau kaip 30 valandų skrydžių, aštuonių valandų laiko skirtumą ir virtinę susitikimų bei mišių, bus rimtas fizinis iššūkis.

Tačiau pontifikui labai patinka būti tarp tikinčiųjų, o jo atvykimo labai laukiama.

Indonezijos, kur gyvena didžiausia musulmonų bendruomenė pasaulyje, vyriausybė apie popiežiaus vizitą paskelbė dar praėjusį mėnesį, pavadindama jį ypatinga dovana šalies katalikams.

Penktadienį paskelbtame pareiškime Užsienio reikalų ministerija teigė, kad šis vizitas yra svarbus „visoms religinėms bendruomenėms“.

„Tikimasi, kad šis vizitas taip pat sustiprins tolerancijos, vienybės ir taikos pasaulyje idėją“, – sakė ji.

Tyrimų centro „Pew Research Centre“ duomenimis, Indonezijoje gyvena 242 mln. musulmonų ir apie 29 mln. krikščionių, iš kurių 8,5 mln. yra katalikai.

Papua Naujosios Gvinėjos valdžia sausį taip pat paskelbė apie laukiamą Pranciškaus vizitą, tačiau jokios pontifiko kelionės nelaikomos oficialiomis, kol jų nepatvirtina Vatikanas.

Papua Naujojoje Gvinėjoje gyvena daugiau kaip 9 mln. krikščionių – beveik visi gyventojai, – nors dauguma jų yra protestantai, išlaikę daug tradicinių animistinių įsitikinimų.

Šalies parlamente saugoma 400 metų senumo versta veršio oda įrišta Karaliaus Jokūbo Biblija.

Vėliausias popiežiaus vizitas į Papua Naująją Gvinėją vyko 1995-aisiais, kai popiežių Joną Paulių II pasitiko genčių šokėjai, pasipuošę egzotiškų paukščių plunksnomis ir žolynų sijonais.

Nuo tada, kai prieš 11 metų tapo popiežiumi, Pranciškus surengė 44 keliones į užsienį, vėliausioji iš jų, rugsėjį, buvo į Marselį, Prancūziją.

Jis taip pat paskelbė apie planus šiais metais apsilankyti Belgijoje bei užsiminė apie galimą vizitą į gimtąją Argentiną

Pranciškus taip pat yra suplanavęs tris keliones po Italiją. Pirmiausia jis balandžio 28 dieną vyks į Veneciją.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS