Popiežius sako, kad nori būti palaidotas ne Vatikane, o Romos bazilikoje | Diena.lt

POPIEŽIUS SAKO, KAD NORI BŪTI PALAIDOTAS NE VATIKANE, O ROMOS BAZILIKOJE

  • 7

Popiežius Pranciškus trečiadienį pareiškė, kad norėtų būti palaidotas Romos Švenčiausiosios Mergelės Marijos bazilikoje, šalia mėgstamiausios Dievo motinos ikonos, o ne vienoje iš Vatikano grotų.

Pontifikas, kuriam sekmadienį sukaks 87 metai, pareiškė, kad, nepaisant sveikatos problemų, dar negalvoja apie atsistatydinimą.

Jis sakė, kad kitais metais planuoja vizitą į Belgiją, taip pat svarsto nuvykti į Polineziją ir gimtąją Argentiną.

„Tiesa, kad dabar visos kelionės yra permąstomos“, – sakė Pranciškus Meksikos „N+“.

„Jei jos yra netoli, į jas galima leistis. Jei jos yra toliau, jos permąstomos iš naujo. Egzistuoja ribos“, – pridūrė jis.

Tai buvo pirmasis pontifiko interviu po to, kai anksčiau šį mėnesį pranešė, kad serga ūminiu bronchitu. Dėl ligos jis buvo priverstas atšaukti savo kelionę į Dubajų, kur vyko Jungtinių Tautų aukščiausiojo lygio susitikimas klimato klausimais COP28.

Popiežius, kuriam jauname amžiuje buvo pašalinta dalis plaučio, sakė, kad dabar jau pasveiko ir jaučiasi gerai.

Nors popiežiaus pareigos einamos iki pat mirties, Pranciškus vėl prabilo apie galimybę atsistatydinti, sakydamas, kad yra pasirengęs bet kokiai situacijai.

„Prašau Viešpaties, kad kada nors pasakyčiau gana, bet tada, kai jis to norės“, – nurodė jis.

Anksčiau jis yra sakęs, kad, jei pasitrauktų iš pareigų, kaip kad 2013 metais pasielgė jo pirmtakas Benediktas XVI, kuris mirė praėjusių metų gruodį, norėtų gyventi ne Vatikane, o kur nors Romoje, pavyzdžiui, į pensiją išėjusių kunigų namuose.

Jis taip pat ne kartą pabrėžė savo, kaip Romos vyskupo, vaidmenį ir akcentavo, kad dažnai meldžiasi prie Mergelės Marijos ikonos. Ji eksponuojama Švenčiausiosios Mergelės Marijos bazilikoje, esančioje šalia pagrindinės Romos geležinkelio stoties.

Pavyzdžiui, po kiekvienos kelionės Pranciškus eina į baziliką pasimelsti priešais „Romos žmonių gelbėtoją“ (Salus populi Romani)  – bizantiško stiliaus paveikslą, kuriame pavaizduota mėlynu apsiaustu vilkinti mergelė Marija, laikanti kūdikėlį Jėzų, kuris savo ruožtu laiko brangakmeniais nusagstytą auksinę knygą.

„Tai mano didis pasišventimas“, – sakė Pranciškus ir pridūrė, kad jau nusprendė, jog nori būti palaidotas netoli jos šioje bazilikoje.

„Vieta jau paruošta“, – teigė jis.

Šiais metais Pranciškus jau du kartus sirgo bronchitu, o birželį devynias dienas praleido ligoninėje, kur jam buvo atlikta išvaržos operacija.

Be to, dėl patemptų kelio raiščių jis jau daugiau nei metus naudojasi neįgaliojo vežimėliu ir lazdele.

Daugelis buvusių popiežių yra palaidoti po Vatikano Šv. Petro bazilika esančiose grotose arba šoninėse bazilikos koplyčiose.

Kalbėdamas apie būsimas keliones, jis taip pat paminėjo, kad naujasis Argentinos prezidentas Javieras Milei (Chavjeras Milėjus) pakvietė jį apsilankyti gimtojoje šalyje.

Per visą 10 metų trunkantį pontifikatą jo ne kartą buvo klausiama, kodėl jis nesilanko Argentinoje.

J. Milei per savo rinkimų kampaniją įžeidinėjo Pranciškų.

Tačiau atrodo, kad Pranciškus, ilgai kalbėjęsis su J. Milei po jo pergalės, jam atleido.

„Rinkimų kampanijos metu kai kurie dalykai sakomi „juokais“ – jie sakomi rimtai, bet tai yra laikini dalykai, naudojami tam, kad sukeltų šiek tiek dėmesio, bet vėliau savaime išnyksta“, – teigė popiežius.

„Reikia labai gerai atskirti tai, ką politikas kalba per rinkimų kampaniją, nuo to, ką jis iš tikrųjų ketina daryti po rinkimų, nes tada prasideda konkretūs dalykai, sprendimai“, – pridūrė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

manyciau jam pati vieta butu

kanalizacijoj , nes visi homikai sudo kvapa garbina

Nustebe

Ar popieziui turetu rupeti kuniski dalykai?

Milla

Perskaičiau komentarus .Darau išvada ,kad žmones sužvereje ,del to ir viksta karai .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS