Prancūzijos, Jordanijos ir Egipto lyderiai ragina nutraukti ugnį Gazos Ruože | Diena.lt

PRANCŪZIJOS, JORDANIJOS IR EGIPTO LYDERIAI RAGINA NUTRAUKTI UGNĮ GAZOS RUOŽE

Prancūzijos, Jordanijos ir Egipto lyderiai pirmadienį paskelbtame bendrame nuomonės straipsnyje paragino nutraukti ugnį Gazos Ruože.

„Karas Gazos Ruože ir jo sukeliamos katastrofiškos humanitarinės kančios turi baigtis dabar pat“, – straipsnyje, kurį publikavo laikraštis „The Washington Post“, pareiškė Egipto prezidentas Abdelas Fattahas al-Sissi, Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ir Jordanijos karalius Abdullah.

„Akcentuojame, kad reikia skubiai Gazos Ruože įtvirtinti ilgalaikes paliaubas“, – dėstė lyderiai. Jie argumentavo, kad „smurtas, teroras ir karas negali atnešti taikos į Artimuosius Rytus. Tai padarys dviejų valstybių sprendimas“.

Anot trijų lyderių, tai yra „vienintelis patikimas būdas užtikrinti taiką ir saugumą visiems, taip pat užtikrinti, kad nei palestiniečiams, nei izraeliečiams niekada netektų dar kartą išgyventi siaubo, kuris juos ištiko po spalio 7-osios išpuolio“.

Per atakas prieš Izraelį, kurioms vadovavo palestiniečių organizacijos „Hamas“ smogikai, žuvo maždaug 1,2 tūkst. žmonių. Remiantis Izraelio žiniasklaidos pranešimais, dar apie 250 žmonių buvo paimti įkaitais ir išvežti į Gazos Ruožą. Izraelis į tai sureagavo inicijuodamas antskrydžius ir sausumos puolimą – per šią kampaniją, pasak „Hamas“ kontroliuojamos Gazos Ruožo Sveikatos apsaugos ministerijos, iki šiol žuvo daugiau kaip 33 tūkst. žmonių. Dėl kilusio karo nemaža Gazos Ruožo dalis virto griuvėsiais, o vietos gyventojai atsidūrė ant bado slenksčio.

Kovo 25 d. Jungtinių Tautų Saugumo Taryba pirmą kartą nuo karo pradžios prieš šešis mėnesius tarptautinės teisės požiūriu įpareigojančioje rezoliucijoje paragino nedelsiant nutraukti ugnį Gazos Ruože.

„Atsižvelgdami į netoleruotiną šio karo aukų skaičių, mes, Egipto, Prancūzijos ir Jordanijos lyderiai, raginame nedelsiant ir besąlygiškai įgyvendinti JT Saugumo Tarybos rezoliuciją 2728“, – pareiškė A. F. al-Sissi, E. Macronas ir karalius Abdullah.

Taip pat turi būti paleisti visi įkaitai, nurodė lyderiai ir pridūrė, kad palaiko dabartines tarpininkų Kataro, Egipto ir JAV pastangas sudaryti sąlygas paliaubų paskelbimui ir įkaitų iškeitimui į Izraelio kalėjimuose laikomus palestiniečius kalinius.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Peilis

Ne nutraukti o padidinti reikia

:)

Ragina ir patys ginklus tiekia:)))

SUSIJUSIOS NAUJIENOS